09/16/2013 - 11:37

Internationale ozondag 2013

Back to article overview

De Wereld Meteorologische Organisatie gebruikt resultaten van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie om ozon op te volgen

16 september 2013 is de “Internationale Dag van de Bescherming van de Ozonlaag” van de Verenigde Naties, ter herdenking van de dag waarop het Protocol van Montreal werd ondertekend, nl. 16 september 1987. Dit protocol is het schoolvoorbeeld van een succesvolle globale samenwerking op een complex milieuprobleem. Dankzij het protocol is men erin geslaagd om de atmosferische niveaus van de stoffen die ozon afbreken te reduceren en volgens de huidige projecties van klimatologische modellen zou de ozonlaag volledig moeten hersteld zijn tegen 2050.

Intussen blijft het ozongat elk jaar tijdens de lokale lente boven Antarctica verschijnen. Zijn evolutie wordt elk jaar nauwkeurig opgevolgd door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een instelling van de UNO die belast is met het toezicht op de atmosfeer. Elk jaar, tussen augustus en november, publiceert het Secretariaat van de WMO bulletins met informatie over de toestand van de ozonlaag boven Antarctica. Deze bulletins gebruiken waarnemingen van grondstations en satellieten. Dit jaar gebruiken ze ook de gegevens die dagelijks geproduceerd worden door het model BASCOE, ontwikkeld op het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA).

Fig. : De voorpagina van het Antarctisch Ozon Bulletin, gepubliceerd door de WMO op 23 augustus 2013, laat de concentraties van waterstofnitraat zien zoals ze door het model BASCOE berekend werden.
Waterstofnitraat is één van de gassen die verantwoordelijk is voor het gat in de ozonlaag.

BASCOE is een ambitieus modelleringprogramma dat zowel een geïntegreerde analyse van verschillende waarnemingen als voorspellingen van chemisch weer toelaat. Het data-assimilatiesysteem combineert de resultaten van een model voor de chemische stratosfeer met satellietwaarnemingen. BASCOE is op dit moment een operationele dienst die geïntegreerd is in het Europees Copernicus programma. De resultaten worden automatisch geüpdatet op http://www.copernicus-stratosphere.eu.

Huidige toestand van het ozongat en nieuwe projecties voor de toekomst

Zoals elk jaar is het ozongat opnieuw boven Antarctica verschenen in de loop van de maand augustus. Dit jaar is het ozongat vrij groot: sinds 9 september heeft het een oppervlakte van 21 miljoen km2 overschreden en is het reeds groter dan de ozongaten van 2010 en 2012.

Recente waarnemingen door grond- en satellietinstrumenten laten zien dat de hoeveelheid broom en chloor in de stratosfeer (de stoffen die het schadelijkst zijn voor de ozonlaag) verder blijven afnemen. Als reactie daarop zijn de globale ozonwaarden gestabiliseerd tot een niveau dat 3.5% onder dat van 1980 ligt. Klimatologische modellen voorzien een globaal herstel van de ozonlaag (i.e. een terugkeer naar het niveau van 1980) tegen 2050.

Bron : Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA)

_____________________

Extra info :

Nieuwsbericht VMM : "Bescherming van de ozonlaag werkt"