12/12/2017 - 00:00

Innovatieve software lage-emissiezone winnaar e-gov awards

Back to article overview

Informatie Vlaanderen, het Vlaams Departement Omgeving en de stad Antwerpen wonnen een e-gov award in de categorie ‘beste project’. Ze worden daarmee beloond voor het systeem achter het beheer en de handhaving van de lage-emissiezone (LEZ).

De awards zijn een initiatief van Agoria. Ze belonen overheidsdiensten die beloftevolle e-gov-projecten realiseerden.

Er waren 15 projecten genomineerd in 5 categorieën. Elk project werd door een onafhankelijke jury beoordeeld op 5 criteria: gebruiksvriendelijkheid, rendabiliteit, innovatie, zin voor samenwerking en ter beschikkingstelling of gebruik van open data. De lage-emissiezone was ook genomineerd in de categorie ‘innovatie’.

Vernieuwende software

De stad Antwerpen voerde in februari 2017 de lage-emissiezone in om de luchtkwaliteit te verbeteren. Alle voertuigen die deze zone inrijden, moeten voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. Eigenaars kunnen nagaan of hun voertuig toegang heeft en een tijdelijke toelating of Vlaamse vrijstelling aanvragen. Voertuigen die aan de voorwaarden voldoen, kunnen automatisch binnen. Slimme camera’s met nummerplaatherkenning controleren elk voertuig dat de zone binnenrijdt. Voor het geheel werd een vooruitstrevende software-oplossing uitgewerkt die herbruikbaar is voor andere steden en gemeenten.

Naast de slimme camera’s is er innovatief gebruik gemaakt van het delen van informatie uit verschillende databanken (zoals de databank van DIV, Rijksregister en Kruispuntbank Ondernemingen, de Vlaamse LEZ-databank en de Nederlandse voertuigendatabank). Het systeem is zo ontwikkeld dat per stap in het proces enkel de broodnodige informatie gedeeld wordt tussen de partners, waardoor de privacy van de burgers gewaarborgd blijft.

Het systeem kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de stad Antwerpen en Digipolis (de IT-partner van de stad), Informatie Vlaanderen, departement Omgeving van de Vlaamse overheid en de federale databanken.

De complexiteit van het project lag in de grote datastroom en de nood aan een vlekkeloze samenwerking tussen de verschillende bestuursniveaus. Bovendien was het erg belangrijk om de privacy van de gegevens te kunnen garanderen.

Meer informatie staat op https://www.agoria.be/nl/E-gov-Awards

In november ontving het project bij de prijsuitreiking van de European Public Sector Award (EPSA) 2017 een ‘Best Practice Certificate’.

Meer informatie over dit persbericht

 

Bron: © Departement Omgeving