10/16/2013 - 11:56

Innovatieve milieusparende techniek bij slibruiming VMM

Back to article overview

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) ruimt sinds 10 oktober de monding van de Grote Beverdijkvaart en de Koolhofvaart in West-Vlaanderen. Er wordt bij deze ruiming gebruik gemaakt van een innovatieve techniek waardoor er geen transport over land nodig is, het slib hoeft ook niet op de oeverkant gestort te worden. Deze ruiming is mogelijk dankzij de 8 miljoen euro die Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, Joke Schauvliege in 2011-2012 vrijmaakte voor slibruimingen. Minister Schauvliege: "Ruimingen zoals deze in de Beverdijkvaart passen in mijn beleid om wateroverlast in Vlaanderen tegen te gaan."

De ruiming heeft als doel de gravitaire lozing naar zee te verbeteren. In het verleden werd de monding van de Grote Beverdijkvaart reeds verbreed en werd een pompgemaal gebouwd. Om de aanvoer naar het pompgemaal te optimaliseren, wordt de Grote Beverdijkvaart nu geruimd.

Gemiddeld wordt er 80 cm slib weggenomen in het midden van de brede waterloop. Dat slib is van goede kwaliteit. Dit maakt het mogelijk om het slib te deponeren in de Koolhofput, een 16 meter diepe zandwinningsput in Nieuwpoort, ontstaan door uitgraving van zand voor de aanleg van de A18 (Jabbeke-Veurne-Calais).

In totaal zal ongeveer 38.000 kubieke meter slib verplaatst worden en dit door het hydraulisch baggeren met een snijkopzuiger. Door het inzetten van de snijkopzuigers is er geen vertroebeling ter hoogte van de ruiming zelf.

Deze innovatieve techniek wordt vooral toegepast op zee of op grote meren. Via een baggerleiding over het water wordt het slib tot bij een losponton boven de Koolhofput geperst. Daar wordt het slib gemengd met water via een diffuser en gelijkmatig op de bodem van de put verdeeld. Doordat de diffusor, die de vorm van een omgekeerde trechter heeft, op tien meter diepte hangt, zal het slib rustig bezinken in de Koolhofput en wordt vertroebeling voorkomen. Dit is belangrijk want de Koolhofput is ecologisch waardevol en heeft een belangrijke recreatieve functie voor onder meer vissers, natuurliefhebbers en wandelaars.

Een bijkomend voordeel van deze werkwijze is dat de vele transporten over weg en landbouwpercelen vermeden worden. De totale kostprijs van de ruiming bedraagt ongeveer 450.000 euro.

Bron : VMM