01/22/2016 - 00:00

GRUP Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel definitief goedgekeurd

Back to article overview

Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, keurde de Vlaamse Regering vandaag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “afbakening van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel en aansluitende open ruimtegebieden – cluster C3 – reconversiezone Vilvoorde-Machelen” definitief goed. Een verloederd gebied krijgt nu kansen op herontwikkeling en jobcreatie.

Op 13 februari 2015 had de Vlaamse regering het GRUP reeds voorlopig vastgesteld. Als gevolg daarvan werd tussen 20 maart en 18 mei 2015 een openbaar onderzoek georganiseerd, dat 73 bezwaarschriften (69 individuele bezwaren en 4 petities) opleverde. Na onderzoek van die bezwaren keurde de Vlaamse regering op 2 december 2015 een aangepast GRUP principieel goed.

De Vlaamse Regering heeft vandaag de definitieve beslissing genomen over het GRUP en daarbij rekening gehouden met het advies van de afdeling wetgeving van de Raad van State van 5 januari 2016. Het GRUP treedt in werking 14 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad in de zones voor gemengde activiteiten, de zones voor gemengde bedrijventerreinen, de kantorenzone en de specifieke zone voor kleinhandel. De mobiliteitsvoorwaarden worden uitsluitend gekoppeld aan de verkeersgenererende activiteiten: zij gelden voor de detailhandel, recreatie, kantoren en het ziekenhuis.

Zo kunnen er bijvoorbeeld onmiddellijk vergunningen worden afgeleverd voor de bouw van KMO’s of van grote bedrijven omdat dit weinig bijkomende personenmobiliteit genereert. Vergunningen voor activiteiten die te maken hebben met kleinhandel, kantoren en recreatie kunnen pas worden afgeleverd, zodra De Lijn een beslissing heeft genomen over de hoogfrequente pendelbus en de vergunning voor het GEN-station in de Kerklaan is verleend.

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur