09/19/2013 - 10:57

Grootschalige inzamelactie gsm-toestellen in Vlaamse scholen

Back to article overview

Momenteel wordt wereldwijd slechts 1 tot 2% van alle gsm’s gerecycleerd. Deze toestellen zitten echter nog boordevol waardevolle grondstoffen. Daarom organiseert GoodPlanet Belgium in samenwerking met Belgacom een grootschalige inzamelactie voor oude toestellen in alle Vlaamse scholen.  

GoodPlanet en Belgacom willen samen met de scholen vermijden dat ongebruikte toestellen ergens blijven liggen in een lade, of erger, in de gewone vuilbak belanden. Bovendien worden de deelnemende scholen beloond voor hun inzet met kwalitatieve laptops, tablets en/of desktops die zo aan hun tweede leven beginnen.

Deze actie gaat gepaard met een sensibiliseringscampagne rond de levenscyclus van de gsm. Matthias Ghyselen van GoodPlanet: “95% van de Europese jongeren heeft een gsm of smartphone, maar de gemiddelde gebruiksduur bedraagt slechts 1 jaar. Ook ons consumptiepatroon kan dus nog heel wat duurzamer.”

Basisschool Park in Aalst geeft op donderdag 19 september de aftrap. De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar werkten de voorbije weken rond het thema. Vandaag nemen ze trots het woord en benadrukken ze, in het bijzijn van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, het belang van recyclage en hergebruik van oude toestellen te benadrukken.

Volgens Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege ligt de actie in de lijn van haar beleid: “We hebben de voorbije jaren heel wat stappen gezet om een omslag te maken van een afvalbeleid naar een duurzaam materialenbeleid. Door nog beter in te zamelen en te sorteren, kunnen afvalstoffen opnieuw als grondstof worden ingezet. In gsm’s zitten verschillende edelmetalen zoals goud, platina en zilver. Voor platina en zilver zou met de huidige stijgende consumptie de beschikbare voorraad aan primair materiaal binnen 15 jaar uitgeput zijn. Het is dus noodzakelijk dat we die materialen kunnen recycleren uit afgedankte apparaten.“

“Het is voor onze school een hele eer om deze actie te mogen lanceren en de kinderen hebben het geweldig gedaan”,besluit directeur Gerd De Roeck. “Hopelijk werkt het inspirerend voor andere scholen, het is alleszins zeer leerrijk!”

Meer info op www.goodplanet.be/gsm

 

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur