05/29/2015 - 00:00

Groene en efficiënte energie voor de Europese regio's bevorderen

Back to article overview

Platform voor slimme specialisatie inzake energie, dat de regio's en de lidstaten zal helpen om financiering in het kader van het cohesiebeleid doeltreffender te gebruiken om duurzame energie te bevorderen. Het platform zal het voor de regio's gemakkelijker maken om hun expertise inzake investeringen in duurzame energie en in het bijzonder inzake het inzetten van koolstofarme technologieën te delen.

Door het optimale gebruik van financiering voor duurzame-energieprojecten in het kader van het cohesiebeleid te ondersteunen, zal het platform rechtstreeks bijdragen aan de strategie voor de Europese energie-unie. Het is ook bedoeld om innoverende energieactiviteiten op nationaal, regionaal en lokaal niveau beter op elkaar af te stemmen met het oog op een gezamenlijke strategische agenda voor energieprioriteiten. Het platform, dat werd opgericht door de interne wetenschappelijke dienst van de Commissie, het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek (GCO), zal door het verzekeren van een duurzame, competitieve en zekere energievoorziening bijdragen tot het stimuleren van economische groei in de regio's.

Corina Creţu, Europees commissaris voor Regionaal Beleid: "In de periode 2014-2020 zal er in het kader van het cohesiebeleid meer dan 38 miljard EUR geïnvesteerd worden in het uitvoeren van de strategie voor de energie-unie en het bevorderen van de overgang naar een koolstofarme economie in alle sectoren. Daarmee worden de middelen meer dan verdubbeld ten opzichte van de vorige periode. Financiering in het kader van het cohesiebeleid biedt veel kansen, maar het stelt de regio's ook voor grote uitdagingen wat betreft het implementeren van energieprojecten die medegefinancierd worden door de EU. Daarom ben ik verheugd dat het nieuwe platform voor energie de gezamenlijke knowhow over duurzame energie zal verzamelen en de regio's zal helpen de beschikbare investeringsmiddelen voor innovatieve oplossingen efficiënt te gebruiken.".

Tibor Navracsics, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport en tevens verantwoordelijk voor het GCO, zei hierover het volgende: "Voor het tot stand brengen van een echte energie-unie is er een degelijke wetenschappelijke basis nodig en ik ben blij dat de interne wetenschappelijke dienst van de Commissie, het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek, hierbij een belangrijke rol speelt. Het Platform voor slimme specialisatie combineert wetenschappelijke expertise en innovatieve netwerktools. Het zal de regio's toegang bieden tot informatie en hen helpen om ideeën en best practices uit te wisselen, waardoor er nieuwe deskundigheid ontstaat en de regio's bouwstenen van de energie-unie worden.".

Ter gelegenheid van de lancering van het platform vond dinsdag jongstleden in Brussel een conferentie op topniveau plaats in de aanwezigheid van commissaris Tibor Navracsics. In Andalusië en Schotland vonden twee parallelle sessies plaats die via videolink in verbinding stonden met Brussel. Op de conferentie kwamen beleidsmakers, ambtenaren, energiedeskundigen en onderzoekers samen om na te denken en te discussiëren over een strategische agenda en de volgende stappen in de ontwikkeling van slimme specialisatie in de energiesector.

Achtergrond

Het project is een samenwerking tussen het directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling (REGIO), het directoraat-generaal Energie (ENER) en het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek (GCO). Het is gebaseerd op de positieve ervaringen met het bestaande Platform voor slimme specialisatie inzake onderzoeks- en innovatiestrategieën (S3-Platform). Momenteel nemen er 172 regio's of landen (die samen meer dan 80 % van de Europese regio's uitmaken) deel aan de activiteiten van het platform. Meer dan twee derde daarvan heeft ervoor gekozen om zich met slimme specialisatie op het gebied van energie bezig te houden.

Slimme specialisatie is een innovatieve werkwijze die door de Europese Commissie is ontwikkeld om economische groei en welvaart op regionaal niveau te stimuleren. Zij bevordert het efficiënte en doelgerichte gebruik van overheidsinvesteringen in onderzoek en innovatie om concurrentievoordelen te creëren en regio's in staat te stellen zich te specialiseren in hun sterke punten. Het is ook een voorwaarde om in aanmerking te komen voor steun uit de Europese structuur- en investeringsfondsen.

Het nieuwe platform voor energie zal informatie, kennis en deskundigheid met betrekking tot het investeren in energieprojecten ter beschikking stellen, in overeenstemming met de noden van beleidsmakers, autoriteiten en belanghebbenden die verantwoordelijk zijn voor energie en onderzoek. Het zal ook manieren ontwikkelen om lidstaten en regio's met gelijkaardige belangen en geplande investeringen in energie-innovatie met elkaar te matchen.

De EU is van plan om in het kader van het cohesiebeleid in de periode 2014-2020 ongeveer 38 miljard EUR te investeren, waarvan 2 miljard EUR bestemd is voor investeringen in slimme netten. Het doel is om de overgang naar een koolstofarme economie te vergemakkelijken door projecten op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen maar ook van duurzame stedelijke mobiliteit en onderzoek en innovatie te ondersteunen.

Voorbeelden van in het kader van het cohesiebeleid gefinancierde energieprojecten

Wave Hub, een innovatieve oplossing voor hernieuwbare energie (VK)

De Green Building Cluster — energie in gebouwen goed benutten (Oostenrijk)

Renovatieplan voor openbare gebouwen (Litouwen)

Kistelek demonstreert het potentieel van geothermische energie (Hongarije)

Nadere informatie

Lancering van het Europese Platform voor slimme specialisatie inzake energie

Platform voor slimme specialisatie inzake energie

Cohesiebeleid van de EU — uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en energiezekerheid

Koolstofarme economie — Regionaal beleid

Platform voor slimme specialisatie inzake onderzoeks- en innovatiestrategieën

 

Bron : © Europese Unie, 1995-2015