07/03/2015 - 00:00

Globale bescherming poldergraslanden na 20 jaar een feit

Back to article overview

Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft de Vlaamse regering vandaag, vrijdag 3 juli 2015, beslist om de bijzonder waardevolle historisch permanente graslanden in de kustpolders globaal te beschermen.

Vorig jaar, op 26 september 2014, had de Vlaamse regering reeds een voorlopige vaststelling gedaan van 12.000 hectare historisch permanente graslanden in de landbouwstreek “de Polders” en de bijhorende kaart aan een openbaar onderzoek onderworpen. Dat openbaar onderzoek heeft plaatsgevonden tussen 13 oktober en 12 december 2014 op het grondgebied van twintig West-Vlaamse en twee Oost-Vlaamse gemeenten.

In totaal werden 2.411 bezwaren ingediend door natuurorganisaties, landbouwers, eigenaars, burgers, gemeenten, enzovoort die door een expertencommissie werden onderzocht op basis van wetenschappelijke criteria.

Door synergie te zoeken tussen de verschillende instrumenten van het Vlaamse natuurbeleid en het Europese landbouwbeleid bleek het mogelijk om een definitieve bescherming te bieden aan ongeveer 8.000 hectare waardevolle graslanden.

Op grond van het openbaar onderzoek, de ingediende bezwaren en het verslag van de expertencommissie heeft de Vlaamse regering vandaag, op voorstel van Joke Schauvliege, beslist om:

Definitief op de kaart vast te stellen: de historisch permanente kust-poldergraslanden die gekenmerkt worden door de aanwezigheid van een soortenrijke vegetatie of door de aanwezigheid van een uitgesproken microreliëf (sloten, poelen, greppels, …) en die na het openbaar onderzoek en wetenschappelijke controle als dusdanig zijn bevestigd. Zij worden beschermd door de Vlaamse natuurregelgeving en er geldt een verbod of een vergunningsplicht op scheuren en ploegen van deze percelen.

Op de kaart definitief aan te duiden als “ecologisch kwetsbaar blijvend grasland”: de overige kust-poldergraslanden die gekenmerkt worden door de aanwezigheid van microreliëf en na het openbaar onderzoek werden bevestigd.  Deze “ecologisch kwetsbare blijvende graslanden” zijn graslanden die de Europese Unie beschermt in het kader het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Zij mogen niet worden geploegd en het microreliëf moet behouden blijven. De fundamentele natuurwaarden blijven verankerd, terwijl de gangbare landbouwpraktijken op deze percelen kunnen plaatsvinden.

Buiten de beschermingsmaatregelen te laten vallen: de huiskavels. Dit zijn percelen in de onmiddellijke omgeving (50 tot 100 meter) van de woning en het bedrijf van de landbouwer.   

Joke Schauvliege: “Met deze beslissing hebben wij een definitieve doorbraak bereikt in een problematiek die al bijna 20 jaar aansleept. Sedert 1997 werden geregeld sterke verklaringen afgelegd, maar niemand is erin geslaagd om de ecologische en economische belangen in de regio op een aanvaardbare manier met elkaar te verzoenen. Vandaag is de noodzakelijke synergie gevonden tussen het natuur- en het landbouwbeleid, tussen de bescherming van de bijzonder waardevolle historisch permanente graslanden en een leefbare landbouw in de kuststreek. De getroffen beschermingsmaatregelen dragen tevens bij tot de klimaatproblematiek, want de poldergraslanden zitten boordevol koolstof en hebben een bufferende werking tegen wateroverlast. Bovengronds herbergen ze veel biodiversiteit en hebben ze een hoge natuurwaarde.

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw