08/31/2013 - 10:40

Evaluatie van de richtlijnen over energie-etikettering en ecologisch ontwerp

Back to article overview

Deze raadpleging maakt deel uit van de evaluatie van de energie-etiketteringsrichtlijn (2010/30/EU), die volgens artikel 14 voor 31 december 2014 moet plaatsvinden. Uw antwoorden kunnen ons ook helpen bij de eveneens verplichte evaluatie van de richtlijn over ecologisch ontwerp (2009/125/EG, artikel 21).

Bij deze openbare raadpleging mogen belanghebbenden hun mening geven over allerlei aspecten van de richtlijnen. Het doel is dan ook om optimaal gebruik te maken van de uiteenlopende ervaringen, standpunten en ideeën. Aan de hand de resultaten zullen we de werking van de richtlijnen tot nu toe volledig analyseren en nagaan hoe we ze zouden kunnen verbeteren.

De Commissie is verplicht om te evalueren hoe doeltreffend de richtlijnen en de uitvoeringsbepalingen worden toegepast. De evaluatie omvat ook de efficiëntie, relevantie, samenhang, Europese toegevoegde waarde en verdelingseffecten van de richtlijnen. Bij de evaluatie worden de sterke en zwakke punten van de huidige uitvoering opgespoord en wordt onderzocht welke veranderingen mogelijk en aanvaardbaar zijn.

Het verplichte Europese energielabel is in 1992 ingevoerd en in 2010 bij de huidige herschikte richtlijn aangepast. Het geldt nu voor toestellen in meer dan 10 productgroepen, en daar zullen nog meer producten bijkomen. Het hoofdelement van het label is een schaal van zeven klassen, A t/m G, die aangeeft hoe energie-efficiënt het product is. Indien nodig kan de schaal worden uitgebreid met achtereenvolgens A+, A++ en A+++, maar dan wordt respectievelijk F, E of D de laagste klasse en moeten producten onder die laagste klasse van de markt worden gehaald. Het energielabel bevat ook informatie over het energieverbruik en in de meeste gevallen andere productspecifieke parameters, zoals grootte/capaciteit, geluidsniveau, waterefficiëntie. Energielabels moeten de consument in staat te stellen een gefundeerde keuze te maken op basis van nauwkeurige, relevante en vergelijkbare informatie over de efficiëntie en het verbruik van het betrokken product. Indirect worden daardoor alle geproduceerde en verkochte producten efficiënter.

De EU-richtlijn over ecologisch ontwerp (goedgekeurd in 2005 en bijgewerkt in 2009) bevat minimumeisen voor de energie- en milieuprestaties van producten om de meest inefficiënte producten van de markt te halen. De richtlijn geldt voor energieverbruikende producten (evp’s) en energiegerelateerde producten (erp’s), met specifieke maatregelen voor meer dan 20 productgroepen, en ook dit aantal neemt nog steeds toe.

Meer informatie is te vinden op een speciale website van het directoraat-generaal Energie.

De resultaten van deze enquête worden verwerkt in een studie door externe adviseurs. Die studie is een belangrijk onderdeel van de evaluatie van de richtlijn en wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van Ecofys en verder bestaande uit Waide Strategic Efficiency, SoWatt, SEVEn, Öko-Institut, en ISR / Universiteit van Coimbra. Meer over deze studie is te vinden op: http://www.energylabelevaluation.eu .

Deze enquête loopt van 31 augustus tot en met 30 november 2013. Het eindevaluatieverslag verschijnt in 2014. Nieuws daarover vindt u op de website over de studie (zie boven), de site met raadplegingen en de relevante pagina's van de Europese Commissie.

Er bestaan twee versies van de enquête.

Korte versie

  • voor consumenten en kleine en middelgrote ondernemingen (individuele winkeliers en fabrikanten)
  • in alle EU-talen
  • alleen meerkeuzevragen

Volledige versie

  • voor alle andere belanghebbenden (ambtenaren, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, ngo’s, enz.)
  • alleen in het Engels
  • meerkeuzevragen en open vragen

Overigens mag u, als u dat wilt, als kleine of middelgrote ondernemer (winkelier, fabrikant enz.) ook de volledige enquête invullen.

De korte versie kost u ongeveer een half uur, de volledige versie kan anderhalf uur in beslag nemen. U kunt uw antwoorden tussentijds niet bewaren, dus u moet de enquête binnen één sessie afmaken en verzenden.

Wij stellen het op prijs als u alle vragen beantwoordt, maar vragen die u minder relevant vindt, mag u overslaan. Bij moeilijke vragen mag u "Weet niet" antwoorden.

Korte enquête beantwoorden

Volledige enquête beantwoorden


Bron : © Europese Unie, 1995-2013