07/04/2013 - 12:24

EP steunt tijdelijke prijsverhoging CO2-emissierechten

Back to article overview

Het EP heeft woensdag de plannen gesteund om de veiling van CO2-emissierechten tijdelijk te bevriezen, zodat bedrijven worden gestimuleerd te investeren in schone technologie. In april werd een soortgelijk plan met een nipte meerderheid weggestemd. Dit keer stelt het EP strengere voorwaarden voor de bevriezing. De maatregel moet het systeem - bedoeld om CO2 uitstoot en klimaatverandering tegen te gaan - nieuw leven inblazen.

Het groeiende stuwmeer van uitstootvergunningen - een gevolg van een te groot aanbod en economische achteruitgang - heeft tot lage uitstootprijzen geleid. Hier was bij de opzet van het zogenaamde 'Emissions Trading System' (ETS) geen rekening gehouden. Het EP steunt nu het voorstel van de Milieucommissie dat de Europese Commissie in staat stelt een deel van de uitstootrechten later te veilen, waardoor de prijs tijdelijk zal stijgen.

"Op basis bvan deze stemming hebben we nu een mandaat om snel te gaan onderhandelen met de lidstaten zodat het ETS het doel kan dienen waarvoor het is opgericht", zei EP rapporteur Matthias Groote (S&D, DE), die het pakket door het EP heeft geloodst.

Voorkom dat bedrijven hun heil zoeken buiten de Unie

Amendementen van de Milieucommissie stellen dat de Commissie "in exceptionele gevallen" de timing van de veilingen mag aanpassen onder voorwaarde dat een effectenanalyse aantoont dat de sectoren waar het om gaat geen "significant risico" lopen bedrijven te zien vertrekken. "De Commissie kan slechts een keer zo'n aanpassing doorvoeren en voor maximaal 900 miljoen vergunningen", zo stelt de tekst.

Achtergrond

Het ETS is een marktplaats voor emissierechten die in 2005 in het leven is geroepen. Het stelt een maximaal plafond aan wat er op de lange termijn uitgestoten mag worden. Tegen 2020 zal de uitstoot in sectoren die onder het systeem vallen met 21% zijn verminderd ten opzichte van 2005.

Onder dit plafond krijgen- of kopen bedrijven uitstootrechten die worden geveild door lidstaten. Een 'credit' staat voor een ton aan CO2-uitstoot. Bedrijven mogen ongebruikte uitstootrechten weer verkopen. Een inperking van het aanbod van deze 'credits' zorgt ervoor dat ze ook echt iets waard zijn, zodat bedrijven daadwerkelijk geprikkeld worden te investeren in lagere uitstoot.

REF. : 20130701IPR14761
 
 
Bron : Europees Parlement
 
_____________________
 

Extra info :