06/08/2015 - 00:00

Energie-unie: impulsen voor de verdere integratie van de Europese energiemarkten

Back to article overview

De Europese Commissie en de landen van het Oostzeegebied hebben vandaag een memorandum van overeenstemming ondertekend over de modernisering en versterking van het interconnectieplan voor de energiemarkt in het Oostzeegebied. Daarnaast hebben twaalf Europese landen een verklaring ondertekend betreffende regionale samenwerking op het vlak van de zekerheid van de elektriciteitsvoorziening op de Europese interne markt. Vervolgens is een politieke verklaring van het Pentalateraal Energieforum ondertekend.

 Regionale samenwerking met de buurlanden binnen een gemeenschappelijk EU-kader is een van de belangrijkste bouwstenen voor de Energie-unie. Deze aanpak is van het grootste belang om de continuïteit van de energievoorziening en betaalbare prijzen voor de consument te garanderen. De aanpak zal eveneens bijdragen tot EU-brede marktintegratie en verdere ontsluiting van het volledige potentieel van hernieuwbare energie binnen het energiesysteem.

Miguel Arias Cañete, EU-commissaris voor Klimaatactie en Energie: "Deze akkoorden vormen een eerste mijlpaal. Er spreekt politieke steun uit voor nauwere samenwerking op energiegebied in Europa. De ondertekenende landen zijn vastberaden de voorzieningszekerheid te versterken door middel van verdere integratie van de markten. Dit is een van de belangrijkste bouwstenen voor de Energie-unie, een van de topprioriteiten van de Commissie-Juncker. Vandaag beginnen de lidstaten hun inspanningen op elkaar af te stemmen en samen aan goedkopere en meer doeltreffende oplossingen te werken. Waar een wil is, is een weg. Vandaag hebben de lidstaten blijk gegeven van die wil."

De politieke verklaring over regionale samenwerking op het vlak van de zekerheid van de elektriciteitsvoorziening in het kader van de Europese interne markt is ondertekend door Duitsland, Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, Zweden en de aangrenzende landen Zwitserland en Noorwegen. Daarbij zijn politieke toezeggingen gedaan voor een betere coördinatie van het nationale energiebeleid, o.a. inzake voorzieningszekerheid, voor efficiënter gebruik van bestaande elektriciteitsnetten en grootschaligere integratie van hernieuwbare energie op de nationale markten.

Uit de verklaring blijkt dat de standpunten over essentiële kwesties en mogelijkheden voor verdere integratie van de elektriciteitsmarkt tussen regionale groepen lidstaten in belangrijke mate naar elkaar zijn toegegroeid. Om deze uitdagingen aan te pakken en het potentieel van een geïntegreerde markt te benutten, werkt de Commissie aan voorstellen voor een herziening van de opzet van de elektriciteitsmarkt waarmee zij in 2016 naar buiten zal komen. Een consultatieve mededeling over de opzet van de elektriciteitsmarkt is gepland voor de zomer.

De tweede politieke verklaring van het Pentalateraal Energieforum is ondertekend door België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk. Dit forum vertegenwoordigt ruim een derde van de bevolking van de EU en de betrokken landen produceren meer dan 40 % van de elektriciteit in de EU. Het heeft tot doel een open en transparante regionale dialoog te stimuleren met het oog op een grotere voorzieningszekerheid, verdere marktintegratie en flexibeler markten. In het bijzonder zal gewerkt worden aan een gemeenschappelijke methodologie om risico’s voor de voorzieningszekerheid op regionaal niveau te beoordelen en passende voorwaarden voor grensoverschrijdende handel in elektriciteit te scheppen.

Het memorandum van overeenstemming over het versterkte Baltic Energy Market Interconnection Plan (BEMIP) is ondertekend door Estland, Finland, Duitsland, Letland, Litouwen, Polen, Zweden en Noorwegen (Denemarken zal het in een later stadium ondertekenen). Om een einde te maken aan het energie-isolement van het Oostzeegebied en het volledig te integreren in de EU-energiemarkten, breiden de betrokken landen het toepassingsgebied van het BEMIP-initiatief, dat de samenwerkingsterreinen interne energiemarkt, interconnecties en stroomopwekking omvat, uit met nieuwe terreinen, zoals energie-efficiëntie, hernieuwbare energiebronnen en voorzieningszekerheid. Het memorandum voorziet verder in meer doeltreffende samenwerking om ervoor te zorgen dat de Baltische staten onderdeel van de synchrone zone Continentaal Europa worden.

Achtergrond

Het Pentalateraal Energieforum is het kader voor regionale samenwerking in Centraal-West-Europa. Het werd in 2005 opgericht door de ministers van Energie van de Beneluxlanden, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk (met Zwitserland als permanent waarnemer) ter bevordering van de samenwerking bij grensoverschrijdende uitwisseling van elektriciteit.

De BEMIP-groep op hoog niveau werd in oktober 2008 opgericht door de Commissie en acht lidstaten (Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Letland, Litouwen, Polen en Zweden) en Noorwegen (als waarnemer). BEMIP wenst een einde te maken aan het energie-isolement van het Oostzeegebied en het volledig te integreren in de energiemarkten van de EU. In het najaar van 2014 is de Commissie begonnen het BEMIP-initiatief te hervormen om de samenwerking op energiegebied in het Oostzeegebied verder te versterken.

De politieke verklaring over regionale samenwerking op het vlak van de zekerheid van de elektriciteitsvoorziening is ondertekend door Duitsland, Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, Zweden, Zwitserland en Noorwegen. Het is een initiatief van de Duitse staatssecretaris voor energietransitie met als doel de elektriciteitsmarkten flexibeler te maken en de energietransitie te vergemakkelijken.

Zie voor de twee politieke verklaringen en het memorandum van overeenstemming de website van DG Energie: https://ec.europa.eu/energy/en/commission-welcomes-reinforced-regional-cooperation

Meer informatie over de strategie voor de Energie-unie is beschikbaar op de website van de Commissie: http://ec.europa.eu/priorities/energy-union/index_en.htm

Bron : © Europese Unie, 1995-2015