03/14/2014 - 14:49

Een auto: veel meer dan pk's ...

Back to article overview
Tijdens de eerste twee maanden van 2014 bezorgde de Openbare Vlaamse Afvalstoffen-maatschappij (OVAM) alle Vlaamse garages en carrosseriebedrijven een informatiepakket over de afval-, materialen- en bodemwetgeving. Met deze campagne wil de OVAM de bronsortering van industrieel en commercieel afval van Vlaamse garages en carrosseriebedrijven verhogen. Het gemengd restafval van Vlaamse KMO's bevat immers nog steeds 20% recycleerbare materialen. In het kader van het duurzaam materialenbeleid van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege is het noodzakelijk dat alle recycleerbare materialen aan de bron gescheiden worden.

Sectorspecifieke ondersteuning

Op 13 november 2012 lanceerde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege naar bedrijven de informatiecampagne Sorteer Meer over de nieuwe sorteerverplichtingen die op 1 juli 2013 van kracht gingen. Met de slogan “Dirk is goed bezig... of niet” vestigden we de aandacht op de problematiek. In navolging van deze campagne, voert de OVAM samen met de betrokken federaties (Federauto, Febelcar, Febem en Coberec) en beheersorganismen (Febelauto, Recybat, Recytyre, Valorlub, VAL-I-PAC, Bebat en Recupel) een specifieke informatiecampagne voor Vlaamse garages en carrosseriebedrijven.
 
Bij het werken aan voertuigen ontstaan afvalstoffen zoals afvalbanden, afgewerkte olie, metaalafval, oliehoudend afval... en vroeg of laat eindigt het voertuig zelf ook als afval. De sector van de garages en carrosseriebedrijven moet dan ook zeer veel afvalfracties apart houden. Dat gebeurt in praktijk al vrij goed, maar om de selectieve inzameling nog te verbeteren, maakte de OVAM een informatiepakket voor garages en carrosseriebedrijven.
 
Een folder, gericht aan de eigenaars en uitbaters van garages en carrosseriebedrijven, bevat alle informatie om in regel te zijn met de wetgeving. Zowel inzake afval en bodem, als hoe met de afvalsoorten van het bedrijf correct moet worden omgegaan. Bij de folder hoort een poster voor op de werkvloer die in één oogopslag aangeeft waar welke afvalstoffen thuishoren.

Uitstekende verwerkingspercentages van afgedankte personenwagens

Een goede selectieve inzameling is dé basis voor een goede verwerking. Vlaanderen is sterk in de verwerkingsprocessen van afvalstoffen. Dat bewijst bijvoorbeeld de verwerking van afgedankte personenwagens. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Wat de recyclage van materialen van afgedankte personenwagens betreft doet Vlaanderen het voortreffelijk. Liefst 93% van de materialen van afgedankte personenwagens krijgt een nuttige toepassing. Dat is 8% boven de huidige Europese doelstelling.”
 
Vandaag bezitten we in België allemaal samen 6.065.932 personenwagens. Jaarlijks komen daar gemiddeld 91.166 wagens bij. Naar schatting 235.627 wagens worden jaarlijks in België afgedankt. Daarvan wordt bijna 70% (160.615 wagens) ingezameld door Febelauto, het betrokken beheersorganisme in België. Van die wagens krijgt 93% van de materialen een nuttige toepassing. Dat is een erg hoge score. Geen verrassing dus dat Vlaanderen en België met dit cijfer aan de Europese top staan wat autorecyclage betreft.
 
In 2015 legt Europa de lat nog hoger, dan moet 95% van de materialen een nuttige toepassing krijgen. Willen we deze Europese doelstelling in 2015 halen, dan moeten we het recyclagepercentage met nog 2 punten verhogen.
 
 
Bron : OVAM
___________
 

Extra info :