03/03/2017 - 00:00

Ecologische parking in Brasschaat dankzij 'Scheldehelden'

Back to article overview

De gemeente Brasschaat heeft in de omgeving van het militair domein Klein Schietveld een ecoparking aangelegd dankzij het project 'Scheldehelden'.

De projectoproep 2014-2015 voor het indienen van quick wins ‘Scheldehelden’ was voor de gemeente de aanleiding om dit project aan te vatten, dat niet alleen een ecologische invalshoek heeft, maar ook de verkeersveiligheid in het druk bezochte domein sterk verbetert.

Het domein ‘Klein Schietveld’ is een militair oefengebied dat deels voor het publiek is opengesteld. Het behoort tot het Europees beschermde Natura 2000-gebied. De militaire autoriteiten en het Agentschap voor Natuur en Bos dragen hier samen zorg voor.

Dit zeldzame stuk natuur wordt druk bezocht door zowel wandelaars als fietsers en staat onder het beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De aanwezigheid van de sociale brasserie Perron Noord, het Gunfire Museum, de luchtverkeerstoren, recreatieve fietsroutes, spoorfietsen, ... heeft een grote aantrekkingskracht voor het toerisme. Dat betekent ook meer en meer bezoekers, met als gevolg een toenemende verkeersdrukte.

Met de komst van de nieuwe ecoparking ter hoogte van het Gunfire Museum wordt er plaats voorzien voor 110 wagens en wordt de verkeersveiligheid verhoogd. Aan de ingang van de parking wordt de rijbaan afgesloten voor het autoverkeer richting Klein Schietveld. Alle bezoekers moeten hun wagen achterlaten op de parking. Dit geeft de vrijheid aan alle recreanten om veilig van de natuur te genieten, zonder inmenging van automobilisten.

De ecoparking is aangelegd in waterdoorlatende materialen. Het regenwater wordt voor 100% ter plaatse geïnfiltreerd door de nieuw aangelegde buffergrachten. Voor de aanplanting is gemengd inheems plantsoen voorzien.

De aanleg van de ecoparking aan het Gunfire Museum werd gerealiseerd door de gemeente Brasschaat in samenwerking met ANB en Defensie, SEW Noord, de Koninklijke Aeroclub van Brasschaat en bvba Fast.

De gemeente Brasschaat diende de aanleg van de ecoparking in tijdens de projectoproep Scheldehelden, editie 2014-2015. Met het project ‘Scheldehelden’, gecoördineerd door de VLM, werd aan burgers, organisaties en besturen met vernieuwende ideeën om de kwaliteit van de eigen leefomgeving mee vorm te geven, de kans gegeven om die ideeën ook in de praktijk te realiseren. Voor de aanleg van de ecoparking kon Brasschaat rekenen op een medefinanciering van 10.000 euro. 

‘Scheldehelden’ ondersteunde eerder al de aanleg van een rustpunt en natuurlijke speeltuin door het sociale economiebedrijf vzw Rotonde aan de sociale brasserie Perron Noord. ​

 

Bron: de Vlaamse Milieumaatschappij