11/17/2014 - 09:25

Duurzame gerenoveerde vangrails scoren goed

Back to article overview

Binnen de Green Deal Duurzame vangrails zijn twee levenscyclusanalyses (LCA’s) uitgevoerd door CE Delft. De vergelijking van de standaard vangrail en de gerenoveerde geleiderail geeft verrassende resultaten.

Minder klimaatimpact

De gerenoveerde vangrail heeft een lagere milieuscore dan de standaard vangrail voor alle 17 berekende milieueffecten en milieu–indicatoren. Voor 5 milieueffecten en-indicatoren is het verschil aanzienlijk. De klimaatimpact (carbon footprint) van de gerenoveerde vangrail bijvoorbeeld, is vijf keer lager dan de impact van de standaard vangrail.

Met deze uitkomsten kunnen aannemers scoren in hun aanbiedingen. Ook deels gerenoveerde geleiderails geven extra mogelijkheden bij het duurzaam inkoopbeleid van de overheid.

Duurzame geleiderails (vangrails)

Jaarlijks worden langs de (snel)wegen geleiderails vervangen. Een groot deel hiervan is herbruikbaar. Door deze onderdelen weer als nieuw te maken kan er 329.000 GigaJoule worden bespaard. Dit komt overeen met het jaarlijks primair energiegebruik van ongeveer 10.000 huishoudens.

De bal ligt bij de aannemers om duurzame geleiderail aan te bieden en aan Rijkswaterstaat om dit positief te waarderen.

Duurzame inkoop

De update van Dubocalc wordt begin 2015 verwacht. Aannemers kunnen nu al aan de slag met de gegevens uit de bijlage om de milieuscore voor gerenoveerde geleiderails mee te nemen in de aanbieding en zo een extra onderdeel aan te bieden waardoor de overheid nog meer duurzaam kan inkopen.

Milieu-innovaties leveren nieuwe milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen op. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt bij de investeringen met kennis, advies, financiële regelingen en netwerken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert deze uit.
 

Download: Notitie LCA geleiderails november 2014 [PDF | 408,32 KB] 

 

Bron : Rijksdienst voor Ondernemend Nederland