11/17/2017 - 00:00

Duurzame evenementen in de spotlight

Back to article overview

Meer dan 250 evenementen maakten in 2017 gebruik van onze GroeneVent-scan. Die online tool maakt duidelijk hoe groen een festival, sportevent … is op het vlak van catering, mobiliteit, energieverbruik enzovoort. De events die er met kop en schouders bovenuit staken, bekroonden we op 19 oktober met een GroeneVent Award. We selecteerden dertien finalisten, onderverdeeld in drie categorieën: kleine, middelgrote en grote evenementen. Zij maakten kans op een prijs van respectievelijk 1000, 3000 en 6000 euro. Een jury van experten beoordeelde de finalisten en koos er deze winnaars uit.

Dranouter (grote evenementen)

Al vele jaren toont Dranouter dat grootschaligheid verzoenbaar is met duurzaamheid. Dranouter is een gebeuren waarop iedereen welkom is en waar heel de buurt bij betrokken wordt. Dat merk je aan hun samenwerking met plaatselijke verenigingen en ngo’s. Elk jaar slaagt de organisatie er ook in om met nieuwe ideeën voor de dag te komen. Op deze editie zorgde een mobiel rietveld voor een deel van de waterzuivering. Een proefinstallatie van de UGent zette urine om in drinkbaar water en recupereerde waardevolle nutriënten. Bij elke communicatie wordt bovendien de kans gegrepen om het over duurzaamheid te hebben: in mailings, op posters in het dorp, op parkeertickets ...

We loofden ook de milieu-inspanningen van de andere finalisten in deze categorie: Sfinks en Crammerock.

MiraMiro (middelgrote evenementen)

MiraMiro vindt plaats tijdens de Gentse Feesten op de prachtige site van de vroegere Sint-Baafsabdij. Sinds 2008 vergroende MiraMiro stapje voor stapje zijn werking. Dit jaar mogen ze terugblikken op een zeer duurzame editie, waar je als het ware van de grond kon eten! De organisatie krijgt een pluim voor de communicatie over haar milieubeleid naar artiesten, bezoekers en zelfs voorbijgangers. Bovendien betrekken ze de lokale, hoofdzakelijk allochtone bevolking.

Ook de andere finalisten verdienen een applaus. Proficiat aan Cactusfestival en de Internationale Tweedaagse van Vlaanderen!

Chapeau en Thé Dansant (kleine evenementen)

Chapeau, het jaarlijks evenement van Aquafin, vindt telkens op een ander terrein plaats, waardoor de organisatoren altijd voor nieuwe uitdagingen staat. Toch slagen ze er keer op keer in om een zeer divers en duurzaam event neer te zetten. Chapeau zette dit jaar erg in op sensibilisering: bezoekers konden deelnemen aan educatieve workshops, er stonden overal infoborden … Er werden ook ‘groene’ wagens en een huifkar ingezet om mensen ter plekke te brengen.

Dit jaar namen ook verschillende dance-events deel aan de wedstrijd. Typisch voor zulke evenementen is dat er nauwelijks of geen drukwerk wordt gebruikt; alles verloopt via sociale media. Dat zorgt voor minder papier- en inktverbruik, maar voor de rest zijn deze soort events minder met duurzaamheid bezig. Gelukkig zijn er uitzonderingen, zoals Thé Dansant. Dat dance-event wordt vijf keer per jaar georganiseerd op unieke locaties: van een zandgroeve tot een kloosterruïne. De berichten die de organisatie via Facebook verspreidde waren erg sensibiliserend. Ze zochten ook duurzame oplossingen op het vlak van mobiliteit. Afgelegen plekken zijn vaak moeilijk bereikbaar, daarom zorgde Thé Dansant voor pendelparkings met shuttledienst, partybussen en een beloning voor fietsers.

We bedanken ook de andere finalisten in deze categorie voor hun inzet: Kleinhouse en Release.

Ieperfest

Dit jaar reikten we tot slot een wel heel speciale prijs uit: een lifetime achievement-award voor het hardcorefestival Ieperfest. Het groene karakter van Ieperfest is alom bekend. Zelfs met alle doorgedreven duurzaamheidsmaatregelen die het festival kenmerken, blijven de organisatoren jaar na jaar zoeken naar verbetering en staan ze open voor nieuwe projecten. Ieperfest won eerder al enkele van onze prijzen. Wij willen hun inzet nu dan ook belonen met een lifetime achievement-award!

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij