11/11/2016 - 00:00

Dikketruiendag 2017: Hou het poolijs koel!

Back to article overview

Op vrijdag 17 februari 2017 organiseert het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) Dikketruiendag met de slogan ‘Hou het poolijs koel’.

Voor de dertiende keer brengt het Departement LNE het klimaatprobleem onder de aandacht en roept het scholen, ondernemingen en overheden op om minder CO2 uit te stoten. Net zoals vorig jaar stimuleren we internationale samenwerking om de impact van de acties te vergroten. Goede voorbeelden van de vorige editie staan op http://www.dikketruiendag.be/. Enkele bekende Vlamingen ondersteunen Dikketruiendag 2017 als ambassadeur met een videoboodschap.

Eén van de gevolgen van de uitstoot van broeikasgassen is het smelten van het ijs op de Noord- en Zuidpool. Het poolijs is de ‘airconditioning of koeling’ van de aarde en heeft een belangrijke invloed op het klimaat van onze planeet. Het zorgt onder andere voor een stabiel klimaat. Als het poolijs verder smelt en de aarde blijft opwarmen, zal dat grote gevolgen hebben voor de zeespiegel en het klimaat in Vlaanderen en daarbuiten.

Op de ludieke affiche van Dikketruiendag 2017 komen pinguïns en een ijsbeer op stukken smeltend poolijs op een zandstrand aangedreven. Om te vermijden dat het zover zou komen, is actie nodig. Iedereen kan z’n steentje bijdragen om de CO2-uitstoot te verminderen. Weerman Frank Deboosere (VRT), weervrouw Jill Peeters (VTM) en polair wetenschapper Jan Lenaerts (K.U.Leuven en Universiteit Utrecht) zetten als ambassadeurs van Dikketruiendag 2017 iedereen aan tot deelname.

De impact van de acties wordt groter als we kunnen samenwerken in binnen- of buitenland met bijvoorbeeld een andere school, een bedrijf of een organisatie. We leven in een netwerkmaatschappij en dat biedt kansen. Op de website van Dikketruiendag staan een aantal goede voorbeelden van Vlaamse scholen die vorige editie samengewerkt hebben met scholen in o.a. Litouwen, Polen, Spanje en de Filipijnen.

Het Departement LNE moedigt iedereen aan om verder te gaan op die ingeslagen weg, en efficiënter en creatiever te zijn in het organiseren van acties die goed zijn voor ons klimaat. Naast sensibiliseren wil Dikketruiendag op een innovatieve en structurele manier komen tot rationeel energieverbruik en vermindering van CO2-emissies.

Op de website http://www.dikketruiendag.be/ staat een online deelnameformulier waar acties kunnen gemeld worden. Wij belonen de slimste, origineelste en meest doeltreffende internationale acties. U vindt er ook bovenstaand campagnebeeld en de videoboodschappen van de ambassadeurs Dikketruiendag 2017.

 

Bron: Departement LNE, Vlaamse Overheid