02/06/2013 - 14:07

De Lijn koopt 386 nieuwe bussen : Grootste investering in milieuvriendelijke bussen ooit

Back to article overview

De Vlaamse regering heeft de beslissing goedgekeurd om 386 bussen te kopen. Het gaat om milieuvriendelijke bussen die de oudste en meest vervuilende voertuigen zullen vervangen. De bussen worden gebouwd door de Vlaamse busbouwers Van Hool uit Koningshooikt en VDL (het vroegere Jonckheere) uit Roeselare, en het Franse Irisbus.

De Lijn telt 2268 bussen. Daarvan wordt nu ruim een zesde vervangen. Aan de investering hangt een prijskaartje van 93 miljoen euro, de grootste bestelling ooit van De Lijn. De bestelling moet het wagenpark van De Lijn helpen vergroenen. De oudste dieselbussen, die overigens ook nog geen lage vloer voor rolstoelgebruikers hebben en veel onderhoud vragen, zullen vervangen worden door milieuvriendelijke voertuigen.

Concreet gaat het om 255 bussen met schone euro VI-motoren, vijf waterstofbussen, drie elektrische bussen en 123 hybride bussen. Die laatste moeten wel nog worden aanbesteed. De voertuigen worden tussen eind dit jaar en midden 2014 geleverd. Antwerpen krijgt 66 euro VI-bussen, Limburg 67, Oost-Vlaanderen 39, Vlaams-Brabant 48 en West-Vlaanderen 30. Elke provincie krijgt ook 1 bus voor de rijschool.

Van Hool en VDL mogen samen 103 bussen bouwen, het Franse Irisbus 160 streekbussen. Van Hool levert 27 gelede bussen, 5 waterstofbussen (voor het noorden van de provincie Antwerpen, omdat ze bij Solvay in de haven moeten tanken) en 3 elektrische bussen (die in Brugge zullen rijden). VDL levert 27 stadsbussen en 41 microbussen.

Voor 123 hybride bussen wordt een aanbesteding uitgeschreven. Omdat hybride bussen best renderen op stadsnetten, zullen ze rijden in Antwerpen (22), Brugge (26), Oostende (7), Gent (30), Hasselt (8) en Leuven (30) worden ingezet.

"Het vergroenen van het wagenpark moet De Lijn helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en zo de klimaatdoelstellingen te halen", legde minister Crevits uit.

Bron : De Lijn