05/29/2015 - 00:00

De Commissie laat publiek meedenken over kringloopeconomie

Back to article overview

Europese Commissie lanceert openbare raadpleging over voornaamste beleidsopties voor nieuwe ambitieuze aanpak van kringloopeconomie. Inbreng belanghebbenden wordt gebruikt bij voorbereiding nieuwe, eind 2015 te presenteren actieplan.

De nieuwe voorstellen worden voorbereid door een projectteam onder leiding van eerste vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans, (verantwoordelijk voor Betere Regelgeving, Interinstitutionele Betrekkingen, Rechtsstatelijkheid en het Handvest van de grondrechten), vicevoorzitter Jyrki Katainen, (Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen), Commissaris Vella Karmelu (Milieu, Maritieme Zaken en Visserij), en Commissaris Elżbieta Bieńkowska, (Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf).

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans: "De toekomstige economische ontwikkeling van Europa moet deel uitmaken van een duurzame, lange-termijn agenda. Wij moeten onze hulpbronnen intelligenter gebruiken, onze producten ontwerpen met het oog op hergebruik en recycling, en ambitieuze doelen stellen voor recycling en de vermindering van afval. Wij willen een beleid opstellen dat een concurrerende groene economie in Europa bevordert en het milieu voor toekomstige generaties beschermt. Vandaag vragen wij mensen overal in Europa om hun inbreng over hoe wij dat het best kunnen doen.”

Vicevoorzitter Jyrki Katainen: "Het evolueren naar een duurzame kringloopeconomie kan win-win-oplossingen scheppen en Europa een nieuw concurrentievoordeel geven. Wij willen een uitgebreid actieplan voorstellen, waarin zowel consumenten als bedrijven worden aangespoord hulpbronnen efficiënter te gebruiken. Daarvoor hebben wij de inbreng nodig van belanghebbenden uit alle delen van de waardeketen."

Bij de ontwikkeling van een concurrerende kringloopeconomie in Europa zal niet alleen worden gekeken naar opties voor afvalbeleid, maar zal de volledige levenscyclus van producten in aanmerking worden genomen, rekening houdend met de situatie in alle lidstaten. Het beleid zal acties bevatten op het gebied van intelligent productontwerp, hergebruik en reparatie van producten, recycling, durrzame consumptie, afvalstoffenbeleid, mate van recycling, slim gebruik van grondstoffen, sterkere markten voor secundaire grondstoffen en bepaalde sectorale maatregelen.

Versterking van het kringloopaspect van de economie kan concurrentie- en innovatiebevorderend werken, door enerzijds nieuwe bedrijfsmodellen en -technologieën te stimuleren en anderzijds sociale innovatie mogelijk te maken. Dit zal de Europese economie op de lange termijn duurzamer en concurrentiekrachtiger maken. We willen de voorwaarden scheppen voor het creëren van meer banen, maar met gebruik van minder hulpbronnen (en met minder verspilling daarvan) dan momenteel het geval is. Dit zal bijdragen tot een sterker en rechtvaardiger Europa en zal de druk op de grondstoffenvoorziening en op het milieu verminderen.

Burgers, overheden, bedrijven en alle andere geïnteresseerde gouvernementele of niet-gouvernementele organisaties worden uitgenodigd om hun mening te geven over de verschillende onderdelen van de economische cyclus en hun rol in de overgang naar een kringloopeconomie. Er loopt al een aparte openbare raadpleging over verstoringen van de afvalmarkt waaraan alle geïnteresseerde belanghebbenden kunnen deelnemen. http://ec.europa.eu/environment/consultations/closing_the_loop_en.htm

Op 25 juni 2015 zal de Commissie in Brussel een conferentie van belanghebbenden organiseren; de resultaten daarvan zullen worden meegenomen in het raadplegingsproces.De conferentie is toegankelijk voor alle belanghebbenden die het Europees beleid op dit gebied willen helpen vormgeven.

De raadpleging loopt tot 20 augustus 2015.

Achtergrond

De wereldwijde concurrentie om hulpbronnen neemt toe. Het feit dat bepaalde hulpbronnen, en met name grondstoffen, voonamelijk buiten de Europese Unie geconcentreerd zijn, maakt de Europese industrie en samenleving afhankelijk van invoer en steeds gevoeliger voor hoge prijzen, marktschommelingen en de politieke situatie in de aanvoerlanden. Tegelijkertijd worden natuurlijke hulpbronnen wereldwijd vaak op niet-duurzame wijze gebruikt, waardoor de druk op grondstoffen wordt verhoogd, het milieu wordt aangetast, en ecosystemen worden bedreigd. Veranderingen in de wereldbevolking en in de patronen van economische groei kunnen ertoe leiden dat deze trend nog verder doorzet.

In tegenstelling tot het economisch „pak — maak — dump”-model wordt er in de kringloopeconomie naar gestreefd de waarde van de voor producten gebruikte materialen en energie zo lang mogelijk te behouden, en zodoende de hoeveelheid afval en het gebruik van hulpbronnen tot een minimum te beperken. Versterking van de kringloopaspecten van de economie zal het concurrentievermogen en de groei in Europa bevorderen, werkgelegenheid scheppen, en ons milieu beschermen.De kringloopeconomie zal ook innovatieve producten opleveren met een langere levensduur, waarmee consumenten geld besparen en hun levenskwaliteit wordt verbeterd. Ecologische, economische en sociale dimensies zullen hand in hand gaan.

Een kringloopeconomie streeft ernaar de waarde van de voor producten gebruikte materialen en energie zo lang mogelijk in de waardeketen te behouden, en zodoende de hoeveelheid afval en het gebruik van hulpbronnen tot een minimum te beperken. Door verliezen van waarde uit materiaalstromen te voorkomen, worden op duurzame basis economische kansen en concurrentievoordelen geschapen.

Voor een succesvolle overgang naar een kringloopeconomie zijn maatregelen in alle stadia in de waardeketen nodig, vanaf de winning van grondstoffen, via materiaal- en productontwerp, productie, distributie en consumptie van goederen en reparatie, herproductie- en hergebruiksregelingen, tot afvalbeheer en recycling.

In het op stapel staand pakket zal een coherente aanpak worden gehanteerd die volledig rekening houdt met de wisselwerkingen en onderlinge afhankelijkheden binnen de waardeketen. De strategie zal een gewijzigde wetgevingsvoorstel voor afvalstoffen bevatten, en een mededeling met de details van een actieplan voor de kringloopeconomie.

In 2013 zijn er openbare raadplegingen gehouden over de herziening van doelstellingen voor afval en over de duurzaamheid van het voedingsmiddelensysteem [link naar de resultaten van deze openbare raadplegingen]. In deze raadpleging is daarom aandacht voor andere punten die verband houden met de overgang naar een kringloopeconomie, en is de reikwijdte verruimd naar andere delen van de economische cyclus (bijv. de productie- en consumptiefasen) en algemene, stimulerende kadervoorwaarden (bijv. innovatie en investering).

Bron : © Europese Unie, 1995-2015