11/10/2015 - 00:00

Commissie verheugd met krachtige toezegging van EU om klimaatsteun voor ontwikkelingslanden te verhogen

Back to article overview

De Europese Commissie is verheugd met de toezegging van de Europese Unie om de publieke middelen voor klimaatfinanciering in de komende jaren te verhogen. De toezegging werd vandaag bevestigd door de ministers van de EU-lidstaten die bijeen zijn voor de Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin).

De EU en haar lidstaten verleenden in 2014 voor 14,5 miljard euro subsidies om de armste en meest kwetsbare landen te helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Dat is een verdere aanzienlijke toename die aantoont dat Europa vastbesloten is zijn billijk deel bij te dragen aan de doelstelling uit 2009 van 100 miljard dollar aan jaarlijkse geldstromen van ontwikkelde landen naar ontwikkelingslanden tegen 2020. De Europese Commissie heeft een centrale, coördinerende rol gespeeld in het proces en blijft een belangrijke donor via haar internationale ontwikkelingshulp. In de periode 2014-2020 wordt ten minste 20 % van de EU-begroting besteed aan klimaatacties.

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane, verklaarde: "De EU bevestigt vandaag haar positie als wereldleider in klimaatfinanciering, nog voor de cruciale bijenkomst in Parijs (COP21). Wij bieden al aanzienlijke financiële ondersteuning aan ontwikkelingslanden en zullen dat ook blijven doen. Vandaag hebben we duidelijke beginselen vastgesteld om de klimaatfinanciering zo doeltreffend mogelijk te maken, namelijk dat iedereen zijn eigen deel (naar verhouding van de draagkracht) betaalt, dat de particuliere sector volledig wordt betrokken door te zorgen voor een gunstig kader en dat subsidiëring wordt toegespitst op de meest kwetsbare landen."

Miguel Arias Cañete, commissaris voor Klimaatactie en Energie, zei: "Met nog slechts een paar weken voor de COP21 in Parijs, is dit nieuws zeer welkom. En de boodschap is heel duidelijk: de EU is klaar om haar deel te blijven doen als de grootste donor van klimaatfinanciering ter wereld en we zijn bereid onze steun uit te breiden. Zoals onlangs is gebleken uit het OESO-verslag, is de wereld goed op weg om de doelstelling van 100 miljard USD te halen. Dat geeft ons een goede uitgangspositie voor de laatste weken van intensieve politieke inzet om een ambitieuze overeenkomst te sluiten in Parijs. Nu is het tijd om de politieke wil die we recent hebben gezien om te zetten in concrete onderhandelingsresultaten."

De Commissie is ook verheugd dat de ministers van Financiën nog voor de internationale onderhandelingen over klimaatverandering in Parijs later deze maand hebben toegezegd ook na 2020, wanneer een nieuwe internationale klimaatovereenkomst van kracht wordt, publieke klimaatfinanciering te blijven verstrekken aan de armsten, meest kwetsbaren en meest behoeftigen.

De Commissie staat ook achter de oproep om vanuit de besprekingen in Parijs een sterk signaal aan de particuliere sector te geven om de financiële stromen te verleggen naar emissie-arme en klimaatbestendige investeringen. Klimaatfinanciering moet worden ondersteund door gunstige omstandigheden te scheppen als passende nationale ontwikkelingsplannen, klimaatstrategieën, beleidsmaatregelen, instrumenten, mechanismen en regelgevingskaders ter bevordering van maatregelen in de particuliere sector.

In de conclusies van de Raad benadrukken de ministers de behoefte aan meer investeringen in emissie-arme en klimaatbestendige ontwikkeling, de noodzaak om koolstofintensieve investeringen geleidelijk uit te faseren en het belang van koolstofbeprijzing. Die is op verschillende manieren te verwezenlijken, bijvoorbeeld via regulering, emissiehandelssystemen of koolstofheffingen.

De Commissie en de Raad Ecofin zijn verheugd met het recente verslag van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Climate Policy Initiative (CPI), waaruit blijkt dat de ontwikkelde landen aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt op het gebied van klimaatfinanciering. Volgens het OESO-verslag maakten de ontwikkelde landen in 2014 in totaal 62 miljard dollar vrij voor klimaatfinanciering en 52 miljard dollar in 2013. Verdere inspanningen zijn echter nodig als alle ontwikkelde landen samen willen voldoen aan hun toezegging van 100 miljard dollar per jaar tegen 2020.

Achtergrond

De EU is een koploper op het gebied van klimaatfinanciering. Sinds de toezegging van 100 miljard USD op de klimaatconferentie van Kopenhagen in 2009 hebben de EU en haar lidstaten meer dan de helft van alle publieke klimaatfinanciering voor hun rekening genomen. De publiek-private financieringsfaciliteiten van de EU liggen aan de basis van 25 miljard euro aan investeringen in klimaatprojecten in ontwikkelingslanden tussen 2007 en 2013. Tegen 2020 kan een verhoging van de EU-subsidies via deze gecombineerde faciliteiten leiden tot naar schatting 50 miljard euro aan investeringen.

Meer informatie

Webpagina van DG ECFIN op Climate finance

 

Bron : © Europese Unie, 1995-2015