11/20/2015 - 00:00

Commissie maakt lijst met energieprojecten bekend – belangrijke infrastructuur voor integratie van Europese energiemarkten en diversificatie van energiebronnen

Back to article overview

De Europese Commissie heeft een lijst met 195 belangrijke energie-infrastructuurprojecten (die "projecten van gemeenschappelijk belang" worden genoemd) goedgekeurd die bijdragen tot de Europese energie- en klimaatdoelstellingen en belangrijke bouwstenen voor de energie-unie van de EU zijn.

De Europese Commissie heeft vandaag een lijst met 195 belangrijke energie-infrastructuurprojecten goedgekeurd die bijdragen tot de Europese energie- en klimaatdoelstellingen en belangrijke bouwstenen voor de energie-unie van de EU zijn. Met deze projecten (die "projecten van gemeenschappelijk belang" of "PGB's" worden genoemd) kan de energie-unie stapsgewijs tot stand worden gebracht door de energiemarkten in Europa te integreren en de energiebronnen en transportroutes te diversifiëren. Daarnaast dragen de vandaag goedgekeurde PGB's er toe bij dat er een einde wordt gemaakt aan de geïsoleerde situatie waarin sommige lidstaten zich bevinden, wat energie betreft. Bovendien zal er meer energie uit hernieuwbare energie bronnen aan het net worden geleverd, waardoor de koolstofemissies worden verminderd. PGB's komen in aanmerking voor kortere vergunningsprocedures, betere regelgevingsvoorwaarden en financiële steun uit de Connecting Europe Facility (CEF). In het kader van de CEF is in de periode 2014-2020 een bedrag van 5,35 miljard EUR uitgetrokken voor trans-Europese energie-infrastructuur, waardoor projecten van gemeenschappelijk belang sneller kunnen worden uitgevoerd en deze aantrekkelijker worden voor investeerders.

Miguel Arias Cañete, EU-commissaris voor Klimaatactie en Energie: "Moderne en betrouwbare energie-infrastructuuris essentieel om ervoor te zorgen dat energie ongehinderd door Europa kan stromen. Met behulp van deze projecten kunnen we onze energiemarkten integreren, energiebronnen en -routes diversifiëren en een einde maken aan de geïsoleerde situatie waarin sommige lidstaten zich bevinden, wat energie betreft. Bovendien zal er meer energie uit hernieuwbare energie bronnen aan het net worden geleverd, waardoor de koolstofemissies worden teruggedrongen. Wat betreft energie moet Europa grondig veranderen en daarom moet er voor miljarden in strategische infrastructuur worden geïnvesteerdDankzij deze lijst met projecten kunnen we ervoor zorgen dat onze middelen worden gebruikt om ons doel, de Europeanen voorzien van schone en betaalbare energie, te verwezenlijken."

De lijst met projecten is een update van de PGB-lijst die in oktober 2013 is goedgekeurd. De lijst bevat 108 elektriciteits-, 77 gas-, 7 olie en 3 slimme-netwerkprojecten. Dankzij de selectie van duidelijke prioritaire projecten op regionaal vlak is een goed evenwicht tussen elektriciteits- en gasprojecten tot stand gebracht.

De projecten genieten de volgende voordelen:

  • grotere transparantie en betere openbare raadpleging;
  • kortere vergunningsprocedures (bindende termijn van drie en een half jaar);
  •  betere, snellere en gestroomlijnde milieubeoordeling;
  • één bevoegde nationale autoriteit als centraal loket voor alle vergunningsprocedures;
  •  betere behandeling vanuit de regelgeving door middel van kostentoekenning op basis van de nettobaten en stimuleringsmaatregelen;
  •  de mogelijkheid om financiële bijstand te verkrijgen in het kader van de Connecting Europe Facility (CEF) in de vorm van subsidies en innovatieve financieringsinstrumenten.

Om in de lijst te worden opgenomen, moesten projecten aanzienlijke voordelen bieden voor ten minste twee lidstaten, bijdragen tot de integratie van de markt en de concurrentie bevorderen, de voorzieningszekerheid verbeteren en de uitstoot van CO2 verminderen.

In principe moet energie-infrastructuur worden gefinancierd door de markt en via de tarieven die de gebruikers betalen. Omdat er echter een enorm bedrag moet worden geïnvesteerd, heeft de EU fondsen zoals de Connecting Europe Facility (CEF) en het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) opgezet, die als hefboom voor de noodzakelijke investeringen dienen. In het kader van de CEF is in 2014 en 2015 een bedrag van 797 miljoen euro uitgetrokken voor de medefinanciering van studies en bouwwerkzaamheden die betrekking hebben op de uitvoering van PGB's.

Dertien projecten die op de eerste, in 2013 goedgekeurde PGB-lijst stonden, zijn al voltooid of zullen voor het einde van 2015 worden opgeleverd. Nog eens 62 projecten worden naar verwachting voor het einde van 2017 voltooid.

Bij veel van deze projecten heeft de Commissie een beslissende inbreng gehad, bijvoorbeeld op politiek vlak en door verschillende landen te helpen tot overeenstemming te komen over de te hanteren werkwijze, of door technische en/of financiële steun voor de projecten te bieden.

De lijst met PGB's wordt om de twee jaar bijgewerkt: nieuwe projecten die nodig zijn, worden toegevoegd, en achterhaalde projecten worden geschrapt.

Achtergrond

De enorme behoefte aan investeringen in de energie-infrastructuur was een van de redenen om in 2011 een verordening betreffende richtsnoeren voor de trans-Europese energie-infrastructuur (TEN-E richtsnoeren) voor te stellen. De TEN-E-richtsnoeren bieden een strategisch kader voor een langetermijnvisie op de energie-infrastructuur van de EU en introduceren het concept van projecten van gemeenschappelijk belang. In die richtsnoeren zijn negen strategische prioritaire infrastructuurcorridors op het gebied van elektriciteit, gas en olie vastgesteld, en drie EU-brede prioritaire gebieden op het gebied van infrastructuur voor elektriciteitssnelwegen, slimme netwerken en kooldioxide-transportnetwerken.

De goedkeuring van de definitieve lijst met projecten van gemeenschappelijk belang door de Commissie is het resultaat van een grondig selectie- en evaluatieproces dat is uitgevoerd door de regionale groepen die in het kader van de TEN-E-verordening zijn opgericht. De regionale groepen bestaan uit vertegenwoordigers van de lidstaten, het Europees netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit (ENTSB-E) en het Europees netwerk van transmissiesysteembeheerders voor gas (ENTSB-G), nationale transmissiesysteembeheerders en projectontwikkelaars, nationale regulerende instanties en het Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER). Er is ook rekening gehouden met opmerkingen die tijdens de openbare raadpleging zijn gemaakt. Tot slot moeten de regionale lijsten worden goedgekeurd door het zogeheten besluitvormingsorgaan op hoog niveau dat bestaat uit hooggeplaatste functionarissen van de lidstaten en de Commissie, waarna de Commissie de EU-lijst met projecten van gemeenschappelijk belang formeel kan vaststellen door middel van een gedelegeerde handeling.

Meer informatie

Volledige lijst met projecten van gemeenschappelijk belang per prioritaire corridor: https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-unveils-list-195-key-energy-infrastructure-projects

Informatieblad over projecten van gemeenschappelijk belang: MEMO/15/6108

Bron: © Europese Unie, 1995-2015