07/09/2015 - 16:27

Circulaire economie: EP wil grondstoffenschaarste aanpakken met “systeemverandering”

Back to article overview

De EU moet natuurlijke hulpbronnen efficiënter gebruiken – 30% meer hulpbronnenefficiëntie tegen 2030 zou het Europese BNP met bijna 1% kunnen doen toenemen en 2 miljoen extra duurzame banen kunnen creëren. Dat staat in een resolutie die het Europees Parlement donderdag heeft aangenomen. De Commissie moet tegen eind 2015 nieuwe wetgeving indienen met bindende afvaldoelstellingen, vernieuwde 'ecodesign'-regels en maatregelen om groei los te koppelen van hulpbronnenverbruik, vinden de EP-leden. 

De resolutie - aangenomen met 394 stemmen voor, 197 tegen en 82 onthoudingen - vormt de reactie van het Parlement op een mededeling van de Commissie over het pakket “circulaire economie”, ingediend op 3 juli 2014. Bij dat pakket hoorde een wetgevingsvoorstel over de aanpak van afval, dat de Commissie echter een paar maanden later alweer naar de prullenbak verwees.

Naar afvalvrij

Nieuwe bindende afvaldoelstellingen zouden 180 000 banen kunnen opleveren, aldus de Europarlementsleden. Ze dringen er bij de Commissie op aan om voor eind 2015 een nieuw voorstel in te dienen, met bindende afvaldoelstellingen en een geleidelijke afname van het storten van afval.

Ecodesign: maak producten duurzaam en ga geplande veroudering tegen

De Europarlementsleden dringen er bij de Commissie op aan om de levenscyclusbenadering te bevorderen in het productbeleid en met een “ambitieus werkprogramma” te komen. Daar hoort ook een herziening van de richtlijn inzake ecologisch ontwerp voor eind 2016 bij, om het toepassingsgebied van de wetgeving uit te breiden tot alle belangrijke productgroepen. Bovendien vragen ze de Commissie om eisen vast te stellen op het gebied van onder meer duurzaamheid, repareerbaarheid, herbruikbaarheid en recycleerbaarheid en maatregelen te ontwikkelen tegen geplande veroudering.

Systeemverandering om groei en verbruik van natuurlijk hulpbronnen lost te koppelen

Om de hulpbronnenschaarste aan te pakken, moeten de winning en het verbruik ervan worden teruggeschroefd en de link tussen groei en hulpbronnenverbruik volledig worden doorbroken, zeggen de EP-leden. Als we willen dat het gebruik van hulpbronnen in de EU in 2050 duurzaam is, dan moet de EU beleid ontwikkelen om het hulpbronnenverbruik tot een duurzaam niveau terug te brengen, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te vergroten en het gebruik van giftige stoffen geleidelijk te elimineren.

Ten slotte pleiten de Europarlementsleden voor wettelijk bindende indicatoren voor hulpbronnenefficiëntie, zodat het hulpbronnenverbruik kan worden gemeten. Ze dringen er bij de Commissie op aan voor eind 2015 een bindende doelstelling voor te stellen om de hulpbronnenefficiëntie op EU-niveau tegen 2030 met 30 % (ten opzichte van 2014) te verhogen, evenals afzonderlijke streefcijfers voor elke lidstaat.

Achtergrond

Een beter hulpbronnengebruik kan aanzienlijke netto besparingen opleveren voor het bedrijfsleven, de overheden en de consumenten in de EU (naar schatting 600 miljard euro, of 8 % van de jaarlijkse omzet). Tegelijkertijd zou ook de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen met 2-4 % kunnen afnemen. Een 30% grotere hulpbronnenproductiviteit tegen 2030 kan het bbp met bijna 1 % doen toenemen en 2 miljoen extra vaste banen opleveren, stelt de resolutie nog.
 

© Europese Unie, [1995-2015] – bron: Europees Parlement