05/13/2013 - 13:43

Chemische sector maakt werk van waterkringlopen

Back to article overview

In ons land alleen al verbruiken chemiebedrijven per jaar ongeveer 750 miljoen m³ water. Maar water wordt steeds schaarser. Daarom zoekt de industrie in heel Europa naar oplossingen om eco-efficiënt met water om te gaan. De watersector en de chemie vinden elkaar in het Europese forum ChemWater.

In bijna alle chemische industrieën wordt water gebruikt in het product of productieproces. Dat betreft de productie van basischemicaliën, pesticiden en agrochemische producten, verf en lak, zeep, reinigingsmiddelen, parfums, shampoo, farmaceutische grondstoffen en oplossingen … Het lijdt dan ook geen twijfel dat de chemische industrie een grote industriële watergebruiker is. 90 procent van het water dat de sector gebruikt, komt van oppervlaktewateren en wordt vooral gebruikt als koelwater voor industriële processen.

Al jaren maakt de chemische industrie werk van een diversificatie van haar waterbronnen. Zo probeert de sector de druk op de voorraden kwaliteitswater te verminderen. Niet alleen levert de chemiesector veel inspanningen om het waterverbruik fors te doen dalen; de chemische industrie biedt ook innovatieve oplossingen om de wereldwijde wateruitdagingen aan te pakken. Dat is een nieuwe invalshoek: die van ‘chemie voor water’, naast het meer traditionele ‘water voor chemie’. Het Europese forum ChemWater maakt die invalshoek concreet.

Van nieuwe scheidingsprocessen tot nanotechnologie
ChemWater werkt aan de ontwikkeling van een langetermijnvisie en strategische acties voor de realisatie van een optimaal industrieel watermanagement. Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie onder het Zevende Kaderprogramma. ChemWater vloeide voort uit de samenwerking tussen het Europese Technologieplatform voor Duurzame Chemie SusChem en het Europese Waterplatform WssTP. Naast het Nederlandse onderzoekscentrum TNO, Suez Environment, Veolia en de Europese Raad voor de chemische industrie Cefic maakt ook VITO deel uit van de onderzoeksgroep.

Inge Genné van VITO: “De Europese chemische industrie is zowel een grootverbruiker van water als een belangrijke technologische speler. Daarom is het heel zinvol dat ChemWater de chemische procesindustrie en de watersector verenigt. Samen met onze partners analyseren we mechanismen voor een snellere commercialisering van betere materialen, technologieën en processen. Zo kan de chemische sector heel wat innovatie-impulsen geven op het gebied van watertechnologie en -management. Denk maar aan een doorgedreven waterzuivering en procesintensificatie met behulp van nieuwe scheidingsprocessen, innovatieve membraanmaterialen, industriële biotechnologie, nanotechnologie enzovoort.”

E4Water: economisch, ecologisch en efficiënt
Een concreet resultaat van de strategische samenwerking tussen SusChem en het WssTP is het grootschalige onderzoeksproject E4Water. E4Water staat voor ‘Economically and Ecologically Efficient Water Management in the European Chemical Industry’. Daarbij werken negentien partners uit negen Europese landen demonstratieprojecten uit om nieuwe geïntegreerde benaderingen, methodologieën en procestechnologieën te ontwikkelen, testen en valideren. Doel: het waterbeheer in de chemische industrie efficiënter en duurzamer maken.

VITO is één van de centrale onderzoekspartners in demonstratieprojecten bij de bedrijven Solvic, SolVin en Procter & Gamble. De keuze van die cases is het resultaat van een intensieve stakeholdersdialoog. Zo verzekert men de relevantie van de demonstraties voor de chemische industrie. Verwacht wordt dat de gedemonstreerde technologieën en processen het waterverbruik van een gemiddeld bedrijf met 20 tot zelfs 40 procent kunnen verminderen. De hoeveelheid afvalwater zou met 30 tot 70 procent dalen en het energieverbruik met 15 tot 40 procent.

Erkenning van de waterproblematiek
In Europa wordt intensief onderzoek gevoerd naar waterkringlopen, maar dat is vaak nog erg versnipperd. Om het onderzoek naar duurzaam waterbeheer beter te structureren, zet de Europese Commissie in het kader van het EU 2020-vlaggenschipinitiatief ‘Innovatie-Unie’ dit jaar het Europees Innovatie Partnerschap (EIP) voor Water op de rails. Met dat EIP wil Europa de brug slaan tussen de wetenschap en de toepassing van innovatieve oplossingen in de praktijk. Inge Genné: “Het EIP voor Water is een belangrijke stap om het Europese onderzoek te rationaliseren en bundelen. Het is ook een sterk signaal dat Europa de waterproblematiek erkent. VITO werkt daar actief aan mee, als lid van het WssTP, via ChemWater en via de EIP-werkgroep binnen Cefic.”

www.chemwater.euwww.e4water.eu

Bron : VITO