04/08/2016 - 00:00

BMBF-gefinancierd BIG-C project maakt vliegende start

Back to article overview

De BioInnovation Growth mega-Cluster (BIG-C) lanceerde op vrijdag 18 maart 2016 het BMBF-gefinancierd onderdeel van het BIG-C initiatief, samen met experts in bio-economie en circulaire economie uit Duitsland, Vlaanderen, Nederland en andere landen.

BIG-C is een initiatief van de drie clusterorganisaties BE-Basic (NL), CLIB2021 (DE) en FISCH (FI), met als doel Europa’s industriële megacluster in Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen te positioneren als wereldleider in biogebaseerde groei-innovatie. Het overkoepelende doel is een uitvoerige wijziging in grondstoffen met focus op regionaal beschikbare, biogebaseerde en duurzame grondstoffen, klimaatbescherming en het behoud van werkgelegenheid in de BIG-C regio.

De kick-off meeting was de start van een eerste twee jaar durende scopingfase waarin de twee geavanceerde waardeketens “Aromaten uit houtachtige biomassa” en “C1 gassen naar chemicaliën” zullen worden onderzocht, alsook de horizontale vlaggenschip “biobased economy educatie”. Dit omvat gedetailleerde technologie- en stakeholderanalyses, wat zal leiden tot een prioritering van de beste aanpak voor de BIG-C regio. De geselecteerde projecten zullen in de daarop volgende implementatiefase (2018-2020) worden gerealiseerd. De BMBF biedt CLIB2021 en de Duitse partners financiële steun van 4 miljoen euro in de komende 5 jaar.

“De BMBF-financiering is een belangrijke bouwsteen om ons te helpen de doelen van het BIG-C initiatief te bereiken”, aldus Dr. Vera Haye, projectleider bij CLIB2021.

CLIB2021 is the competence network for industrial biotechnology with a strong base in the German Federal State of NRW and a strong international network. Founded 2007 in Düsseldorf, the cluster now counts over 100 members from academia, small and medium sized enterprises and the industry. CLIB2021 organises its international collaborations and projects via four international offices in Canada, China, Malaysia, Brazil and Russia.

Bron: VITO NV