10/17/2016 - 00:00

Bevrijd je woning van vocht en schadelijke stoffen

Back to article overview

Vocht op de muren? Schimmel aan het plafond? Hoesten en allergieën? Ongezonde lucht in huis kan heel wat nare gevolgen met zich meebrengen. Tijdens deze koudere dagen brengen we meer uren thuis door dan buiten. We sluiten ook alles goed af: kieren, roosters, tochtgaten… Toch is het belangrijk om ook nu voldoende te ventileren en ongezonde lucht naar buiten te brengen. Via de website www.ventilerenkanjeleren.be sensibiliseert de provincie Antwerpen iedereen om te ventileren, want verse lucht is noodzakelijk voor de gezondheid van de bewoner én van de woning.

Verse lucht in huis

Als je je huis ventileert, wordt de lucht voortdurend ververst. Zo voorkom je dat vocht en giftige stoffen zich in huis opstapelen. Die kunnen aan de basis liggen van schimmel, condensatie op de ramen, onaangename geurtjes, hoesten, allergieën… Door te ventileren vermijd je dat soort problemen en bespaar je op dokters- én woonkosten. Een ventilatiesysteem brengt verse lucht naar binnen via droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, bureau) naar de natte ruimtes (keuken, toilet, badkamer). De vochtige, vervuilde lucht uit de natte kamers wordt naar buiten afgevoerd. Heb je geen ventilatiesysteem, kijk dan of je eentje kunt installeren.

9 tips om schadelijke stoffen en vocht te vermijden

  1. Laat je dampkap tijdens en 15 minuten na het koken aan staan. Geen dampkap? Zet je raam open.
  2. Verlucht na het douchen/baden. Droog wanden van het bad of de douche.
  3. Droog je was buiten of in een aparte ruimte binnen, met het raam open.
  4. Doseer tijdens het poetsen: gebruik de juiste dosis product. Volg de richtlijnen op het etiket. Zorg voor voldoende verluchting.
  5. Slaap zoveel mogelijk zonder verwarming, met het raam open of op een kier.
  6. Zet een raam en/of deur open als er meerdere mensen in dezelfde ruimte zijn.
  7. Rook NIET binnen.
  8. Nieuwe meubelen, gordijnen, vloerbekleding? Verlucht extra.
  9. Verlucht tijdens het renoveren en klussen.

Praktische info

Meer weten over ventilatiesystemen, verluchten zonder ventilatiesysteem en het vermijden van ongezonde lucht in huis? www.ventilerenkanjeleren.be

Beeldmateriaal in hoge resolutie nodig? Mail naar adelina.baleci@provincieantwerpen.be

De animatiefilm met de superheld in de hoofdrol kun je via deze link downloaden.

Bron: © 2016 Provincie Antwerpen