06/04/2018 - 00:00

Beslissingen Ministerraad van 1juni 2018

Back to article overview

Voorontwerp van Verzameldecreet energie

Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein
 
Na advies van de SERV en van de Minaraad, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met diverse bepalingen rond energie. Het gaat om een verzameldecreet energie dat aanpassingen en correcties doorvoert aan het Energiedecreet op het vlak van de energieprestatieregelgeving, de energieprestatiecertificatenregelgeving en hernieuwbare energie. In dit decreet zijn de wijzigingen opgenomen met betrekking tot de hervorming van de structuren van de distributienetbeheerders en hun werkmaatschappijen, het kader voor de heroriëntering van de energiehuizen, de invoering van de rechtsgrond voor het 'renovatieadvies', en de invoering van een kader voor regelluwe zones voor energie. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 
 

Klimaatplan: wijziging diagnosesubsidie infrastructuur zorgsector

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen en minister Philippe Muyters
 
De verwarming van gebouwen levert in Vlaanderen een belangrijke bijdrage aan de totale broeikasgasemissie. Daarom is onderzocht hoe de zorgsector kan zorgen voor het verduurzamen van het bestaande gebouwenpatrimonium. Daarvoor heeft de Vlaamse Regering al het besluit van 30 maart 2018 goedgekeurd dat het klimaatplan uitvoert voor de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden. Voor die energiebesparende maatregelen die zich niet binnen de vijf jaar terugverdienen, werd een specifiek steunmechanisme onderzocht en ontwikkeld. Dat geldt enkel voor gebouwen die een energieprestatiediagnose hebben laten uitvoeren. Om dit steunmechanisme verder uit te werken, wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit dat het klimaatplan uitvoert voor de infrastructuur voor persoonsgebonden aangelegenheden. Het ontwikkelde steunmechanisme bestaat uit twee subsidiemaatregelen: de energieprestatiecontractsubsidie en de klimaatinvesteringssubsidie voor een langetermijnproject. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 
Klimaatplan infrastructuur deel 2 - nota Klimaatplan infrastructuur deel 2 - BVR
 

Janssen Pharmaceutica nv: opsporingsvergunning aardwarmte

Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Janssen Pharmaceutica nv werkt al enkele jaren aan de voorbereiding van een project om aardwarmte uit de diepe ondergrond te winnen op hun bedrijfssite in Beerse en daarmee de ecologische voetafdruk van de onderneming sterk te reduceren. Sinds de inwerkingtreding van het gewijzigde decreet van 8 mei 2009 over de diepe ondergrond op 1 juli 2017 is er voor de effectieve opsporing van aardwarmte in de diepe ondergrond een opsporingsvergunning vereist. De Vlaamse Regering verleent die opsporingsvergunning. 
 

Retributies rassenlijsten teeltmateriaal

Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat de retributies vaststelt voor de toelating van de rassen tot de rassenlijsten, voor de registratie van rassen van teeltmateriaal van fruitgewassen in het rassenregister, voor de uitoefening van bepaalde beroepen in de sector van het plantaardige teeltmateriaal en voor de keuring van dat materiaal.
 
Retributies rassenlijsten teeltmateriaal - nota Retributies rassenlijsten teeltmateriaal - BVR Retributies rassenlijsten teeltmateriaal - advies
 

Strategische geluidsbelastingkaarten belangrijke wegen, spoorwegen en luchthaven Brussel-Nationaal

Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
De Vlaamse Regering keurt de strategische geluidsbelastingkaarten 2016 goed voor de belangrijke wegen, voor de belangrijke spoorwegen en voor de luchthaven Brussel-Nationaal. Ze zal dit rapporteren aan de Europese Commissie.