12/14/2018 - 00:00

Beslissingen Ministerraad van 14 december 2018

Back to article overview

Wijziging onroerenderfgoedbesluit naar aanleiding van de ex-post evaluatie

14 december 2018, op voorstel van minister-president Geert Bourgeois en minister Joke Schauvliege

Medio juli vorig jaar keurde de Vlaamse Regering de conceptnota 'aanpassing Onroerenderfgoeddecreet naar aanleiding van de ex-post evaluatie' goed. Deze geeft in grote lijnen weer welke aanpassingen aan de onroerenderfgoedregelgeving worden voorgesteld als gevolg van die evaluatie. Medio juli dit jaar werd het decreet bekrachtigd en afgekondigd dat het Onroerenderfgoeddecreet wijzigt naar aanleiding vandeze evaluatie. Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering nu definitief haar Onroerenderfgoedbesluit en andere besluiten naar aanleiding van deze evaluatie. 

 


 

Uitbreiding takenpakket energiehuizen

14 december 2018, op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein

Op grond van het Energiedecreet mogen de energiehuizen energieleningen verstrekken aan natuurlijke personen, coöperatieve vennootschappen en niet-commerciële instellingen. In dit kader wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief haar Energiebesluit van 19 november 2010. De wijzigingsbepalingen geven uitvoering aan een eerdere beslissing van de Vlaamse Regering over deuitbreiding van de taken van de energiehuizen tot uniek energieloket, inclusief de daarbijhorende vergoedingsregeling. Verder worden een aantal verfijningen aangebracht die ingegeven zijn door de concrete ervaringen met de geldende regelgeving van zowel de energiehuizen als het Vlaams Energieagentschap. De energiehuizen worden verbreed tot unieke energieloketten, die lokale en laagdrempelige aanspreekpunten zijn die zullen instaan voor het informeren, sensibiliseren, begeleiden en aanbieden van energie-gerelateerde diensten aan een breed publiek.

 

 

 


Subsidie Turnhout voor een toekomstbestendige energie-efficiënte stadsverwarming

14 december 2018, op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein

Op de Heizijdse velden, in het noorden van Turnhout, is de bouw van een nieuwe stadsontwikkeling met ongeveer 500 wooneenheden gepland in 2019. Binnen de EFRO-oproep ‘Stijgend gebruik groene warmte en een toename van de productie van hernieuwbare energie GTI Kempen’ binnen de Prioriteit 3 – ‘Koolstofarme Economie’ werd het project 'Warmtemakelaar Kempen' goedgekeurd. De Stad Turnhoutheeft zich geëngageerd om als partner met cofinanciering in te stappen in het EFRO-project. In dit kader kent de Vlaamse Regering nu 585.000 euro subsidie toe aan de stad Turnhout met het oog op de ondersteuning van een toekomstbestendige energie-efficiënte stadsverwarming.

 


Toekenning projectsubsidie BAM voor zonnepanelen op geluidsschermen Zwijndrecht

14 december 2018, op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein

Het Energieplan 2020 en het Energieplan 2030 stellen beide een sterke groei voorop van de elektriciteitsproductie uit zonne-energie. De groei bestaat momenteel vooral uit kleinschalige projecten, zodat bijkomende stimulansen voor grootschalige projecten nodig zijn om de doelstellingen te bereiken. Voor de plaatsing van drijvende zonnepanelen zijn al enkele pilootprojecten ondersteund, daarnaastbieden ook zonnepanelen op geluidsschermen een aanzienlijk potentieel. In dit kader kent de Vlaamse Regering nu voor 2018 een projectsubsidie toe van 680.000 euro aan de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel nv ter ondersteuning van de plaatsing van zonnepanelen op geluidsschermen in Zwijndrecht.

 


Herverdelingsbesluit zero-emmisiewagens wagenpark Vlaamse overheid

14 december 2018, op voorstel van viceminister-president Liesbeth Homans

Op 15 juli 2016 stemde de Vlaamse Regering in met het Actieplan Mobiliteit, waarbij ze zelf haar voorbeeldrol wenste te benadrukken rond klimaatbeleid. Voor haar eigen wagenpark nam ze zich voor een reductie van 40% van de CO2-emissies ten gevolge van het brandstofverbruik te realiseren tegen 2030. Eén van de acties om de entiteiten van de Vlaamse overheid te ondersteunen bij het behalen vandeze doelstelling is een premie van het klimaatfonds, toegekend door Het Facilitair Bedrijf, voor entiteiten die voertuigen vervangen door zero-emissievoertuigen. Bij vervanging van een voertuig met een lage eco-score door een zero-emissievoertuig (batterij, elektrisch en waterstof) draagt het klimaatfonds 5.000 € per voertuig bij in 2017, 2018 en 2019. Deze bedragen gelden zowel voor aankoop als leasing. Om deze premies te betalen beslist de Vlaamse Regering nu tot herverdeling van zo'n 45.000 euro uit de algemene uitgavenbegroting 2018.

 


 

Opheffing van reservatiestroken die in overdruk zijn afgebakend in gewestplannen of algemene plannen van aanleg

14 december 2018, op voorstel van minister Ben Weyts en minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering keurt een besluit goed over de opheffing van een hele reeks reservatiestroken die in overdruk zijn afgebakend in gewestplannen of algemene plannen van aanleg. Redenen voor de opheffing zijn onder meer: de infrastructuur/waterweg waarvoor de reservatiestrook voorzien werd, is gerealiseerd en er zijn geen uitbreidingsplannen, aanpassingswerken of rechttrekkingen voorzien; het gaat omrestanten van een langere reservatiestrook, waarvan grote delen al opgeheven zijn door een gewestplanwijziging of een ruimtelijk uitvoeringsplan; er zijn geen intenties, plannen of concrete visie voor de aanleg van de betreffende infrastructuur; en een andere infrastructuur in de omgeving neemt de functie van de met de reservatiestrook beoogde infrastructuur grotendeels over.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Wijziging diverse besluiten: ecologiepremie, strategische ecologiesteun, strategische transformatiesteun, kmo-portefeuille/kmo-groeisubsidie, steun O&O-talent en steun samenwerkingsverband

14 december 2018, op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief diverse besluiten rond ecologiepremie, strategische ecologiesteun, strategische transformatiesteun, kmo-portefeuille/kmo-groeisubsidie, steun O&O-talent en steun samenwerkingsverband. Het gaat om versoepelingen van de regelgeving ter zake.

 

 


 

Dierlijke bijproducten en afgeleide producten: wijzigingsbesluit

14 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over dierlijke bijproducten en afgeleide producten. Deze wijziging betreft enerzijds een aantal kleine aanpassingen, om de bestaande regelgeving te verduidelijken, en anderzijds een aanpassing in de regelgeving rond gft-afval. In uitvoering van actie 32 van het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en vergelijkbaar bedrijfsafval wordt de definitie van gft-afvalin het VLAREMA uitgebreid met keukenafval, om zoveel mogelijk organisch materiaal te kunnen valoriseren tot meststoffen of bodemverbeterende middelen. Keukenafval is echter een dierlijk bijproduct, zodat de ophaling en verwerking ervan moet gebeuren conform de wetgeving dierlijke bijproducten. De Europese wetgeving ter zake geeft de lidstaat echter de mogelijkheid om binnen het eigen grondgebied af te wijken van een aantal Europese voorschriften rond dierlijke bijproducten (in casu keukenafval). Dit besluit legt de modaliteiten vast voor deze afwijkingen. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State

 

 


 

Instemmingsdecreet samenwerkingsakkoord verpakkingsafval

14 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering keurt het gewijzigde samenwerkingsakkoord goed over de preventie en het beheer van verpakkingsafval. Ze hecht ook haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Het samenwerkingsakkoord zorgt voor de gedeeltelijke omzetting van twee Europese richtlijnen en brengt verduidelijkingen en technische oplossingen voor eenaantal problemen met het vorige samenwerkingsakkoord, naast enkele verbeteringen en vervolledigingen, aanvullende doelstellingen en enkele verhoogde recyclagedoelstellingen per materiaal. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Minaraad en daarna van de Raad van State. 

 
 
 

 


 

Regels Jachtfonds

14 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege

Met het decreet van 30 juni 2017 met bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2017 werd bij het Agentschap voor Natuur en Bos een Jachtfonds ingesteld. Het Jachtfonds werd opgericht om de inkomsten van de jacht in Vlaanderen gerichter te kunnen besteden aan dienstverlening ten behoeve van jacht en wildbeheer en aan ondersteuning van projecten gerelateerd aan jacht enwildbeheer. Ter uitvoering van de bepalingen uit het decreet wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief haar Jachtadministratiebesluit. Het besluit voert regelgeving rond het Jachtfonds in.

 
 

 


 

Ontwikkelingsmogelijkheden voor woonreservegebieden: voorontwerp wijzigingsdecreet Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

14 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege

De term ‘woonreservegebieden’ is een verzamelterm, gebruikt voor meerdere soorten gebieden die woonaanbod vormen naast het ‘gewone’ woongebied. Het gaat om de woonuitbreidingsgebieden en specifieke reservegebieden aangeduid met bijzondere (aanvullende) gewestplanvoorschriften. In de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) wordt bepaald op welke manier ‘woonuitbreidingsgebieden’ontwikkeld kunnen worden. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de SARO, de Minaraad en de SERV, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening wijzigt, wat betreft de ontwikkelingsmogelijkheden voor woonreservegebieden. De regeling helpt de lokale besturen en de Vlaamse Regering de doelstelling realiseren om slecht gelegen juridisch woonaanbod te neutraliseren en zo het ritme van bijkomend ruimtebeslag af te remmen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 
 
 

 


 

Voorontwerp van decreet over de bestemmingsneutraliteit voor het winnen van hernieuwbare energie

14 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de SARO en van de Minaraad hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de bestemmingsneutraliteit voor het winnen van hernieuwbare energie. Bedoeling is om bijkomend in mogelijkheden te voorzien voor zowel productie-installaties voor hernieuwbare energie als voor installaties voor opslag en distributie die lokaleproductie met zich mee brengt. Bestemmingsneutraliteit betekent dan dat de ruimtelijke bestemming van een gebied op zich geen weigeringsgrond vormt voor de inplanting van dergelijke installaties. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 
 
 

 


Wijziging Bosdecreet in functie van de bescherming van waardevolle bossen

14 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de Minaraad en van de SERV wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar Bosdecreet in functie van de bescherming van waardevolle bossen. Het voorontwerp van decreet voorziet in een decretale basis voor een nieuwe regeling en aanpak voor de bescherming van de meest kwetsbare waardevolle bossen. De regeling zorgt voor een maximale rechtszekerheid, richt zich niet op kleineversnipperde bospercelen, baseert zich op de ecologische waarde, voorziet in een terreinverificatie, betrekt de lokale besturen en houdt een correcte vergoedingsregeling in. Het beoogt de bescherming van de zogenaamde ‘zonevreemde bossen’ door een uitbreiding van de gevallen waarin het ontbossingsverbod geldt. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 
 
 

 


 

Wijziging VLAREMA e.a.

14 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de SERV, de Minaraad en de SALV, wijzigt de Vlaamse Regering opieuw principieel het VLAREMA, het besluit met bepalingen over milieuhygiëne en het uitvoeringsbesluit bij het decreet met algemene bepalingen rond milieubeleid, het besluit dat het Vlaams reglement vastelt over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen en het besluit over dierlijke bijproducten en afgeleideproducten. Het bevat onder meer een actualisering van de lijst van milieu-inbreuken, een meer flexibele uitvoering van de aanvaardingsplicht, bepalingen over verplichte selectieve inzameling van organisch-biologische afvalstromen bij bedrijven, aanpassing van voorwaarden voor inzameling en aanvaarding van bedrijfsrestafval, aanpassing van stort- en verbrandingsverboden, verpakkings- en zwerfvuilbeleidgerelateerde toevoegingen, en de timing van een sloopopvolgingsplan. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

 
 
 
 
 

 


GRUP reservatiestrook Schipdonkkanaal Oost-Vlaanderen

14 december 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege

Voor de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal is op de gewestplannen destijds een ruime reservatiestrook aangeduid. In deze reservatiestrook liggen woningen, bedrijven en andere gebouwen. De reservatiestrook is niet overal even breed, en ook de onderliggende bestemming verschilt in Oost- en West-Vlaanderen. De reservatiestrook zorgt voor juridische onzekerheid bij eigenaars en gebruikers, enlegt een claim op de ontwikkelingsmogelijkheden van de activiteiten. Om de juridische onzekerheid weg te werken, wordt een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) opgemaakt. In dat kader keurt de Vlaamse Regering nu de startnota 'Reservatiestrook Schipdonkkanaal Oost-Vlaanderen' en de bijbehorende procesnota goed. De minister bevoegd voor ruimtelijke ordening zal hierover adviezen inwinnen en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren en consulteren, zoals voorzien in de procesnota. 

 
 
 
 
 
 

 


Mededelingen

Verzamelbesluit

14 december 2018, mededeling aan de Vlaamse Regering

Verzamelbesluit energie Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft diverse bepalingen over energie Rechtzetting materiële fout

 


Energieconsulentenprojecten

14 december 2018, mededeling aan de Vlaamse Regering

Toekenning van steun aan energieconsulentenprojecten energie- armoede 2019-2021 Vijf ontwerpen van subsidieovereenkomst voor de uitvoering van een energieconsulentenproject in toepassing van het Energiebesluit van 19 november 2010, artikel 7.2.14 tot en met 7.2.20

 

 


Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 14 december 2018