03/21/2014 - 00:00

Belgische overheden stellen hun actieplan ter vermindering van de risico’s van pesticiden voor

Back to article overview
Ter gelegenheid van Wereldwaterdag, 21 maart 2014, en van ‘De week zonder pesticiden’ (van 20 tot 30 maart) willen de federale en gewestelijke overheden hun gecoördineerd plan voor de beperking van de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van pesticiden voorstellen.

Dit plan, NAPAN genoemd (Nationaal Actie Plan National d’Action), bevat niet minder dan 184 acties om onze gezondheid en het leefmilieu beter te beschermen.

De volgende domeinen komen hierin aan bod: een kenniscertificaat voor professionele gebruikers, voorlichters en verkopers van gewasbeschermingsmiddelen (de zgn. fytolicentie), de voorwaarden om gewasbeschermingsmiddelen op de markt te brengen, evenwichtige informatie voor amateurgebruikers en voor het grote publiek, een passende opvolging van acute en chronische vergiftigingen, de optimale keuring van de apparatuur die voor de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen wordt gebruikt, een betere bescherming van kwetsbare zones, het brede publiek en kwetsbare groepen (oppervlakte- en grondwater, rurale woongebieden, openbare ruimtes, bijen, …), het beredeneerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door professionelen, de correcte verwijdering van de afvalstromen die voortvloeien uit het gebruik ervan, het promoten van de zogenaamde pesticidentoets bij gebruikers van herbiciden, groenontwerpers, ontwerpers en aannemers van verhardingen, enzovoort.

Het NAPAN is de uitvoering van een bepaling uit de Europese richtlijn voor een duurzaam gebruik van pesticiden (richtlijn 2009/128/EG). Het Belgische plan bestaat uit een federaal en drie gewestelijke plannen. Deze plannen werden in 2012 en 2013 aan een publieksraadpleging onderworpen. Elke overheid is verantwoordelijk voor de uitvoering van de acties in haar eigen bevoegdheidsdomeinen. Waar nodig worden de acties binnen de NAPAN Task Force gecoördineerd, wat al tot een aantal gezamenlijke acties leidde.

Het huidige NAPAN loopt tot 2017 en zal vervolgens om de vijf jaar worden herzien.

Meer informatie:

Rol van de Napan Task Force

In België is de bevoegdheid inzake pesticiden verdeeld over de federale en gewestelijke overheden. De betrokken overheden overleggen intensief binnen de zogenaamde NAPAN Task Force, stemmen hun acties onderling af en spreken gezamenlijke acties af.

Bron : FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu