04/15/2013 - 11:45

Bayer ontvangt Indaver sustainability award voor sterke milieuprestaties

Back to article overview

Bayer Antwerpen, producent van hoogwaardige kunststoffen, ontving op 15 april 2013 van Indaver diens eerste Indaver Sustainability Award. Hiermee erkent Indaver Bayers continue inspanningen op het vlak van duurzaam afval- en materialenbeheer.

In 2012 voerde Indaver een grondige milieustudie uit voor Bayer, waarop het bedrijf een stevige inspanning leverde om zijn keuzes voor het beheer van zijn totale afvalstoffenpakket te revalueren. Deze intensieve samenwerking resulteerde in sterke milieuprestaties.

Sterke milieuprestaties Bayer erkend
Bayer Antwerpen kampt als grootschalig chemisch productiebedrijf met een complex, kritisch en grotendeels gevaarlijk afvalstoffenpakket. Duurzame resultaten bereiken op het vlak van afval- en materialenbeheer is dus een uitdaging. Samen met Indaver, Bayers partner in Total Waste Management, werkte het bedrijf de voorbije jaren aan steeds duurzamere oplossingen, passend in de duurzaamheidsfilosofie van Indaver: een evenwicht vinden tussen maximum recovery, best price en no risk.  

In 2012 voerde Indaver op het ganse afvalstoffenpakket van Bayer een grondige Life Cycle Assessment (LCA)-studie uit . Deze studie is gebaseerd op een berekeningsmodel dat Indaver in samenwerking met KU Leuven heeft ontwikkeld. De resultaten van deze studie vormden voor Bayer de aanzet tot een grootschalig project om zijn eisen per afvalstroom te revalueren. Het bedrijf woog de verschillende opties tegen elkaar af en paste zijn keuzes voor transport en verwerking vervolgens aan.

De resultaten van het project zijn indrukwekkend: op het totale pakket afvalstoffen verlaagde Bayer de milieukosten met 17% en reduceerde het zijn CO2-uitstoot met 23% in 2012 ten opzichte van 2011, dit bij een stabiele productie. Bovendien verminderde Bayer zijn totale afvalvolume met 20%, door procesoptimalisatie, door afvalpreventie aan de bron en door meer afvalstoffen te recycleren. Uiteraard droeg ook de verbeterde milieuperformantie van de Indaver-installaties bij tot dit resultaat.

Deze Indaver Sustainability Award is dan ook het bewijs dat Bayer erin is geslaagd een optimaal evenwicht te vinden in de keuze tussen een maximale recuperatie en de meest economische oplossing, dit uiteraard steeds rekening houdend met de aard van het afvalstoffenpakket.

Een staaltje samenwerking van de eerste orde… 
De goede milieuresultaten zijn het resultaat van voortdurende inspanningen die zowel Bayer als Indaver leveren. De prestatie is des te opmerkelijker omdat het gaat om een complex, kritisch en grotendeels gevaarlijk afvalstoffenpakket, waarbij veiligheid voor mens en omgeving steeds prioritair is. Voldoende aandacht voor duurzaam afvalbeheer op de fabrieksterreinen, tijdens het transport en de verwerking staat voor beide partijen voorop. Zo garandeert Indaver een veilig transport en volledige vernietiging van alle schadelijke componenten in Bayers kritisch afval. Door de duurzame keuzes die Bayer en Indaver maken, worden risico’s tot een minimum herleid en kan Bayer zich volledig –en zonder zorgen- focussen op de eigen productie.

Paul De Bruycker, CEO van Indaver, reikte de Sustainability Award in de haven van Antwerpen uit aan Volker Weintritt, Managing Director van Bayer Antwerpen, in het bijzijn van diens volledige team.

Bron : Indaver