05/03/2012 - 00:00

BAT4MED: Geeft de Beste Beschikbare Technieken in de mediterrane partnerlanden een duwtje in de rug

Back to article overview

logo BAT4MED

Het project BAT4MED heeft als ultieme doel het milieu in het Middellandse Zeegebied te beschermen en de negatieve impact ten gevolge van de activiteiten van enkele vervuilende industriële sectoren in Egypte, Marokko en Tunesië te minimaliseren. Om dit mogelijk te maken, zijn in totaal 8 partners (4 uit 3 verschillende EU lidstaten – België, Italië en Spanje – en 4 uit Mediterrane Partnerlanden (MPC’s) – Egypte, Tunesië en Marokko) samengebracht.

BAT4MED treedt op als antwoord op de vraag van de mediterrane partnerlanden naar nieuwe, preventieve milieuvriendelijke technieken zonder negatieve invloed op hun gewenste economische ontwikkeling. Het project bouwt verder op de bestaande en beschikbare kennis op vlak van de preventie en controle van milieu-impact in de EU en tracht deze aan te passen aan de lokale omstandigheden in de partnerlanden.

Het project wil zowel de overheden alsook de gehelde industrie aanspreken.

Waarom BAT4MED?

De Middellandse Zee is de grootste van Europa. In de 22 landen die de Middellandse Zee omringen wonen 427 miljoen mensen en komen jaarlijks nog eens meer dan 175 miljoen mensen op bezoek. De Mediterrane regio vertegenwoordigt één van ‘s werelds meest kwetsbare milieus, vertegenwoordigt ongeveer 60% van alle bevolking ter wereld levend met waterschaarste en is goed voor 8,3% van alle CO2-emissies. Uit schattingen van de Wereldbank blijkt dat de jaarlijkse kost door milieuschade in sommige landen aan de Zuid- en Oostkusten van de Middellandse Zee elk jaar meer dan 3 % van het Bruto Nationaal Product bedraagt. Verder is het bewezen dat bedrijvigheden op het land aan de basis liggen van ongeveer 80 % van de vervuiling in de Middellandse Zee.

Industriële vervuiling is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de vervuiling in de Mediterrane regio, vooral voor broeikasgasemissies, verzurende emissies, afvalwater en afval. De Europese landen rond de Middellandse Zee trachten deze vervuiling te beperken door de implementatie van de Europese IPPC Richtlijn (Integrated Pollution Prevention and Control). De Europese Commissie keurde deze richtlijn goed in 1996. Recent werd de richtlijn herzien en samen met zes andere milieurichtlijnen geïntegreerd in de Richtlijn inzake Industriële Emissies (IED).

Het BAT4MED-project tracht na te gaan wat het potentiële effect zou zijn indien het IPPC-concept in niet-Europese landen rond de Middellandse Zee zou worden geïmplementeerd. Meer specifiek wordt in de 3 Mediterrane Partnerlanden (MPC’s) gekeken of dit kan bijdragen tot het minimaliseren van de negatieve impact ten gevolge van de activiteiten van vervuilende industriële sectoren.

Industrial Emissions Directive (IED) en de Beste Beschikbare Technieken (BBT)

De IED Richtlijn definieert Beste Beschikbare Technieken als het meest doeltreffende en geavanceerde ontwikkelingsstadium van de activiteiten en exploitatiemethoden, waarbij de praktische bruikbaarheid van speciale technieken om het uitgangspunt voor de emissiegrenswaarden en andere vergunningsvoorwaarden te vormen is aangetoond, met het doel emissies en effecten op het milieu in zijn geheel te voorkomen of, wanneer dat niet mogelijk is, te beperken.

  • ‘Technieken’: zowel de toegepaste technieken als de wijze waarop de installatie wordt ontworpen, gebouwd, onderhouden, geëxploiteerd en ontmanteld;
  • ‘Beschikbare’: op zodanige schaal ontwikkeld dat de betrokken technieken, kosten en baten in aanmerking genomen, economisch en technisch haalbaar in de betrokken industriële context kunnen worden toegepast, onafhankelijk van de vraag of die technieken al dan niet op het grondgebied van de betrokken lidstaat worden toegepast of geproduceerd, mits zij voor de exploitant op redelijke voorwaarden toegankelijk zijn;
  • ‘Beste’: het meest doeltreffend voor het bereiken van een hoog algemeen niveau van bescherming van het milieu in zijn geheel.

Het toepassen van de BBT kan zorgen voor een verbeterde materialenstroom, een verhoogde energie-efficiëntie in de processen, een beperkter verbruik, minder afvalproductie en tenslotte een vermindering van emissies.

Objectieven

  • Het identificeren, beoordelen en selecteren van de Beste Beschikbare Technieken voor de preventie en controle van milieu-impact in enkele voorname industriële sectoren met een grote potentiële milieuwinst;
  • Het promoten en verspreiden van het gebruik van BBT door tal van activiteiten;
  • Het evalueren van de mogelijkheden alsook de impact van de verspreiding van de Europese IPPC aanpak in de Mediterrane partnerlanden.

Verwachte resultaten

  • Een methodologie die kan worden gebruikt bij de evaluatie en selectie van BBT in de partnerlanden;
  • BBT sectorrapporten, aangepast aan de specificiteit van elke sector in elk van de partnerlanden;
  • Een analyse van het beleid en wetgevend kader met betrekking tot preventie en controle van milieu-impact;
  • Beleidsadvies met het oog op een effectieve implementatie van een geintegreerd vergunningensysteem in de Mediterrane partnerlanden;
  • Een overdracht van kennis en ervaringen met betrekking tot IPPC.

Stappen in het project

  • Evaluatie en selectie van de sectoren met het grootste potentieel wat betreft impactreductie; 
  • Opstellen en toepassen van een methodologie voor BBT-evaluatie; 
  • Opstellen van BBT sectorrapporten voor elk van de geselecteerde sectoren; 
  • Analyse van de implementatie van het BBT-principe in de partnerlanden. 

Wil je meer weten over het BAT4MED project of wil je het stap voor stap volgen? Neem dan zeker een kijkje op de projectwebsite: http://www.bat4med.org.

 

Evelien Dils            Caroline Polders
+ 32 14 33 59 83   + 32 14 33 59 42
evelien.dils@vito.be   caroline.polders@vito.be


BBT-kenniscentrum
VITO NV
Boeretang 200, 2400 MOL
Fax. + 32 14 32 11 85