01/24/2014 - 09:44

9 miljoen extra middelen voor bodemsaneringen

bodemstaal
Back to article overview

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft de Vlaamse Regering een vereenvoudiging van het Bodemdecreet goedgekeurd om bodemsaneringen te versnellen. Dit komt bovenop de beslissing van de Vlaamse Regering om in het kader van het Pact voor Competitiviteit en Werkgelegenheid dit jaar 9 miljoen euro extra te voorzien om brownfielddossiers in o.m. Aalst, Leuven en Hasselt vlugger aan te pakken. Dat komt het leefmilieu ten goede, creëert extra ruimte in Vlaanderen en geeft de bodemsaneringssector een krachtige impuls.

De wijzigingen van het Bodemdecreet volgen op een evaluatie van vijf jaar praktijkervaring met de nieuwe bodemregelgeving en in overleg met de relevante actoren. Het gaat om o.m. de herschikking van beleidsinstrumenten, deregulering, administratieve vereenvoudiging en lastenvermindering. Dit moet toelaten bodemsaneringen efficiënter en meer oplossingsgericht aan te pakken.

Cofinancieringsregeling

Om de versnelling nog op te voeren zet minister Schauvliege ook financiële instrumenten in. Vorig jaar al werd vanaf 1 september de cofinancieringsregeling van kracht: saneringsplichtige eigenaars (overheden, bedrijven of particulieren) van gronden met een ernstige historische bodemverontreiniging kunnen een aanvraag tot cofinanciering indienen en een financiële tussenkomst krijgen van de Vlaamse overheid. De steun gaat tot maximum 50% van de bodemsanering, met een plafond van 200.000 euro.

9 miljoen naar opruimen brownfields

Daarbovenop is nu beslist in het kader van het Pact voor Competitiviteit en Werkgelegenheid om dit jaar 9 miljoen euro extra in te zetten voor de sanering van brownfields. Dat zijn verwaarloosde, verlaten en vaak zwaar verontreinigde gronden die meestal in steden of aan de rand ervan liggen. Ze herinneren aan een ver industrieel verleden. Door verval, een slechte bodemkwaliteit en een hoge herontwikkelingskost blijven die terreinen vaak lang onaangeroerd.

De extra 9 miljoen middelen worden in de eerste plaats besteed aan de ambtshalve sanering van onder meer voormalige gasfabrieksterreinen nabij de stadskern van Aalst (Nestor De Tièrestraat), Sint-Truiden (stationsbuurt, Gazometerstraat en Tiensesteenweg), Oudenaarde (Trekweg, Linkeroever) en Leuven (Minckelersstraat). Ook asbestsaneringsdossiers in Kapelle-op-den-Bos, Willebroek en Hasselt zullen sneller uitgevoerd worden.

Voorts zal de OVAM met de extra middelen de Vlaamse lokale besturen begeleiden bij de inventarisatie van risicogronden. Ook dat moet leiden tot een betere en snellere opsporing van brownfields.

Bodemsanering en herontwikkeling bieden veel potentieel. Er zijn allereerst ecologische voordelen, maar tegelijk ook maatschappelijke en economische kansen. Door de bodem en ruimte te recycleren en te herontwikkelen, hoeven we geen nieuwe schaarse ruimte op te offeren voor nieuwe bedrijfsactiviteiten of  woongebieden.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Deze investering van 9 miljoen euro moet een belangrijke ecologische winst opleveren maar betekent tegelijk voor de Vlaamse bodemsaneringssector, na de cofinancieringsregeling van vorig jaar, een aanzienlijke nieuwe impuls. Met deze versnelling komt het doel om tegen 2036 de sanering van alle gronden met ernstige historische bodemverontreiniging te hebben gestart, weer wat dichterbij.

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur
___________________________
 
Extra info  :