04/20/2018 - 00:00

5 miljoen euro voor landinrichtingsproject Water -Land-Schap

Back to article overview

Oproep Water-Land-schap levert 40 voorstellen op; 14 voorstellen worden uitgewerkt in landinrichtingsproject rond watergerelateerde problemen.

Doel van het programma Water-Land-Schap

Het doel van het programma Water-Land-Schap is om problemen met water in landelijke gebieden in onderlinge samenhang op te lossen. De oproep Water-Land-Schap resulteerde in 40 ingediende voorstellen voor initiatieven. Daaruit werden er 14 geselecteerd. De geselecteerde initiatieven zullen de basis vormen van een landinrichtingsproject Water-Land-Schap, waarvoor in totaal 5 miljoen euro is voorzien.
Brede spreiding over Vlaanderen

De 40 ingediende initiatieven hebben een brede spreiding over Vlaanderen: 7 voorstellen komen uit de provincie West-Vlaanderen, 13 uit Oost-Vlaanderen, 6 uit Vlaams-Brabant, 9 uit Antwerpen en 5 uit Limburg.
“De grote respons op de oproep Water-Land-Schap bewijst dat de nood aan middelen en uitvoeringsinstrumenten om op een andere manier met water, landbouw en landschap om te gaan groot én urgent is”, aldus minister Schauvliege. “Door de verschillende initiatieven, verspreid over Vlaanderen, te bundelen in een landinrichtingsproject, kan op grote schaal aan de waterproblematiek in Vlaanderen gewerkt worden.”

Geselecteerde initiatieven

Volgende initiatieven werden geselecteerd:

  • Voor West-Vlaanderen: ‘Gaverbeekvisie’, ‘Robuuste waterlopen Westhoek’ en ’Naar een duurzaam landbouwproductielandschap Midden-West-Vlaanderen’
  • Voor  Oost-Vlaanderen: ‘Barbierbeek verbindt’, ‘Maarkebeek’ en ‘Burenwater’
  • Voor Antwerpen: ‘Aqualitatieve Mechelse groenteregio’,’ Beek.boer.bodem in de vallei van de Aa’ en ‘Ravels’
  • Voor Vlaams-Brabant:  ‘de vallei van de Zennebeemden’, ‘Laakvallei’ en ‘Water als bondgenoot in de Getestreek’
  • Voor Limburg: ‘Herk en Mombeekvallei’ en  ‘Bruggen tussen Water, Land en Schap in de Maasvallei’.

De lokale coalities van de geselecteerde initiatieven gaan nu samen met het programmateam aan de slag om hun voorstel concreet uit te werken en de uitvoering voor te bereiden. Het programmateam bestaat uit:

  • Vlaamse Landmaatschappij (VLM)
  • Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)
  • Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek (ILVO)
  • Departement Landbouw en Visserij 
  • Departement Omgeving,
  • Agentschap voor Natuur en Bos (ANB)
  • Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Vlaams Kenniscentrum Water (VLAKWA)
  • Architecture Workroom Brussels

In totaal is een budget van 5 miljoen euro voorzien voor de uitvoering van het landinrichtingsproject, na goedkeuring van de Minister eind 2018. De eerste terreinacties worden begin volgend jaar verwacht.

Water-Land-Schap

Op 23 oktober 2017 lanceerde Vlaams minister voor van Omgeving, Natuur en Landbouw het programma ‘Water-Land-Schap’. Het programma Water-land-schap is een nieuwe methodiek om problemen met water in landelijke omgeving op te lossen, in nauwe samenwerking met de gebruikers van het gebied zoals landbouwers en bedrijven, dorpelingen en water- en landschapsbeheerders. Lokale coalities kregen met de oproep Water-Land-Schap de kans om hun initiatieven in te dienen bij de Vlaamse Landmaatschappij, als secretaris van het programmateam Water-Land-Schap. 

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Overheid