02/26/2015 - 16:28

100 000 euro voor lokale dromers en doeners in 2015

Back to article overview
Om de tiende verjaardag van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer te vieren, zijn er in 2015 twee projectoproepen voor lokale, kleinschalige initiatieven die Vlamingen leren duurzamer om te gaan met materialen en energie.
 
Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wil zijn lokale projectoproep meer in de verf zetten. Door de koppeling tot nog toe met de regionale oproep stonden deze lokale initiatieven een beetje in de schaduw van hun ‘grotere broers’.
 
De nieuwe lokale projectoproep, voor kleinschalige initiatieven, loopt voortaan apart. Omdat dit een feestjaar is, met het tienjarige bestaan van het Fonds, zijn er in 2015 bovendien twee oproepen: een dit voorjaar, die loopt tot 27 april, en één dit najaar. De procedure werd vereenvoudigd en de papierwinkel beperkt om kleinschalige initiatieven niet te ontmoedigen.

Dat het Fonds de kleine oproep honoreert, is geen toeval, want Indaver, Bond Beter Leefmilieu en Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (Abllo vzw) – de oprichters van het Fonds – zijn overtuigd van het belang van initiatieven van onderuit.
De uitdaging om anders te gaan consumeren, eten, wonen, ons verplaatsen en verwarmen mag dan gigantisch zijn, iedereen iets kan doen om te besparen op de energie en materialen die we nu verslinden. Lokale gemeenschappen zijn vaak een broedplaats van ideeën. Het Fonds wil die creativiteit aanboren.

Lokale projecten kunnen uitgaan van een wijk, een jeugdbeweging of een vereniging, een school, of gewoon enkele vrienden. De steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer kan meer zichtbaarheid geven aan hun project en ervoor zorgen dat ze vanuit de luwte misschien kunnen uitgroeien tot een initiatief met een grote impact.
 
Voor meer informatie over het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer en hoe in te dienen voor de lokale projectoproep: www.fdme.be.
 

Bron : Persbericht Koning Boudewijnstichting