14/10/2016

Zes Europese steden zijn proeftuin voor circulaire economie

Back to article overview

Met REPAiR maken zes Europese steden, van Gent tot het Poolse Lodź, werk van een circulaire economie. De ambitie van het project? Een waaier van mogelijkheden en beleidsaanbevelingen aanreiken aan lokale en regionale overheden.

Wat kan circulaire economie betekenen voor een stad als Gent, Hamburg of Napels? Dat proberen achttien partners uit zes EU-landen te achterhalen in het onderzoeksproject REPAiR: Resource Management in Peri-Urban Areas, Going beyond Urban Metabolism. Zes steden – Gent, Amsterdam, Hamburg, Lodź (Polen), Pécs (Hongarije) en Napels – doen dienst als proeftuin voor de circulaire economie.

Het doel van de deelnemende steden is afval als materiaal weer in de kringloop te brengen en zo de circulaire economie vorm te geven: door te ijveren voor een efficiënter ophaalbeleid, de omslag te maken van verbranding naar recyclage, het materialenbeleid af te stemmen op de behoeften van een groeiende stad of gewoonweg de nodige structuren te creëren.

Maar de ambitie van het project gaat verder dan louter de analyse van materiaal- en afvalstromen. REPAiR legt een duidelijk verband met een duurzaam milieubeleid, ruimtelijke ordening en de kwaliteit van leven in grootstedelijke regio’s. De zes steden, die kampen met uiteenlopende uitdagingen op het vlak van materialenbeheer, beleidsstructuren en verstedelijking, moeten een breed gamma van suggesties en innovatieve praktijken opleveren voor lokale en regionale overheden die mee een circulaire economie willen uitbouwen. Daarnaast wil het project alle stakeholders op een participatieve manier rond de tafel brengen.

De OVAM, de Universiteit Gent en de intercommunale IVAGO vertegenwoordigen de Vlaamse sectie van REPAiR. De uitvoering van het project gebeurt onder het goedkeurend oog van Stad Gent. REPAiR krijgt steun van het onderzoeksprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij