01/07/2013

Projectoproep 2013 : Distributiesystemen die verpakkingen in de handel verminderen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Back to article overview

Algemeen kader van de oproep

Verpakkingsafval maakt in gewicht bijna 30% uit van de vuilnisbak van de gezinnen. Dat is veel! Verpakkingen zijn vaak nodig, maar soms wordt er ook mee overdreven. De evolutie van de huidige maatschappij (buitenshuis consumeren, kleinere gezinnen (bijna de helft van de Brusselse huishoudens bestaat uit 1 persoon !), gebrek aan tijd om zelf te koken) heeft geleid tot een overvloed van nieuwe, kleinere, soms hersluitbare, ...  verpakkingen op de markt.

Eén van de doelstellingen van het 4e plan van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende de preventie en het beheer van afvalstoffen (kortweg « Afvalplan ») is dan ook het verminderen van verpakkingsafval in de handel.

Sommige preventieve handelingen zijn echter moeilijk tot zelfs onmogelijk te promoten bij het grote publiek bij gebrek aan een toereikend aanbod. Dat is het geval voor:

  • herbruikbare verpakkingen;
  • op vraag van de klant aan de toonbank versneden waren;
  • het opnieuw vullen van producten;
  • navullingen;
  • grote verpakkingen;
  • producten in bulk;
  • enz.

Sommige preventieadviezen brengen andere moeilijkheden met zich mee. Dat is het geval voor navullingen die, bij ons, niet gerecycleerd worden of producten in bulk die tot een zekere voedselverspilling leiden en tegelijkertijd het gebruik van wegwerpzakken vereisen.

 

Wist u dat :

  • 83% van de bevolking minstens één type van “oververpakte” producten kan opnoemen?
  • 65% van de mensen vindt dat kant-en-klaar- of meeneemmaaltijden meer verpakkingen meebrengen?
  • Bijna 50% van de bevolking vindt dat er niet genoeg dranken in statiegeldflessen in de winkels staan;
  • 67% van de mensen vindt dat, zelfs als de verpakkingen gerecycleerd worden, er nog altijd een milieuprobleem is?
  • 53% van de mensen zich zorgen maakt over de gezondheidsgevolgen van bepaalde verpakkingen?

 (bron : Peiling SONECOM, 2010)

Doel

Het terugdringen van de hoeveelheid verpakkingen is een maatschappelijke uitdaging die moet worden vertaald in concrete acties. Daarom richt de Minister van Leefmilieu en haar administratie Leefmilieu Brussel, met de steun van Fost Plus, een projectoproep tot alle handelaars van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die (vernieuwende) distributiesystemen willen testen die toelaten om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen. Bij distributiesystemen denken we aan de verschillende vormen van bulkdistributie, de opnieuw vulbare productsystemen, de herbruikbare verpakkingen en de navullingen. Het hoofddoel van deze oproep is de hoeveelheid verpakkingen en het verpakkingsafval te verminderen aan de bron.

De voorwaarden van deze oproep worden in de bijlagen hieronder uiteengezet.

Voor wie is deze projectoproep bedoeld?

De projectoproep richt zich tot alle handelaars (groothandel en kleinhandel), alle soorten handel, alsook handelsverenigingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Andere actoren die een nieuw distributiesysteem ter beschikking willen stellen van een handelaar, kunnen ook een project indienen.

 

Kandidatuur in te dienen uiterlijk op 19 augustus 2013 om 16u

Projectoproep 2013 : Distributiesystemen die verpakkingen in de handel verminderen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Kandidatuurdossier : Projectoproep verpakkingen distributie 2013

 

Bron : Leefmilieu Brussel - BIM / Bruxelles Environnement - IBGE