08/12/2017

Lancering communicatiecampagne naar kwetsbare gezinnen - Je kan minder betalen voor elektriciteit en aardgas

Back to article overview

VREG, Samenlevingsopbouw, VEA en VVSG lanceren een informatiecampagne naar kwetsbare gezinnen in Vlaanderen: “Je kan minder betalen voor elektriciteit en aardgas. Doe de V-test!” We willen gezinnen aanmoedigen bewust energiecontracten te vergelijken en te kiezen voor de goedkoopste en klantvriendelijkste leveranciers. De campagne focust zich enerzijds op de V-test en anderzijds op veranderen van energieleverancier of – contract.

Iedereen wil graag een energiecontract met de beste energieleverancier. Dat betekent: een energieleverancier die een optimale klantenservice garandeert en de scherpste prijzen aanbiedt. Dit laatste is heel belangrijk voor gezinnen met een laag inkomen die geen recht hebben op het sociaal tarief. Zij kunnen veel geld besparen door het juiste energiecontract te kiezen.
Veel gezinnen staan stil bij hun energieverbruik en stappen over naar een andere leverancier of een ander contract. In 2017 veranderden al 553.966 gezinnen en bedrijven van elektriciteitsleverancier en 389.098 van aardgasleverancier. Wie verandert van energieleverancier kan nog altijd tot honderden euro per jaar besparen.
“Het is heel goed dat meer en meer gezinnen leveranciers vergelijken en bewust kiezen. Helaas valt het in onze jaarlijkse enquête bij gezinnen op dat nog altijd 28% van de gezinnen geen bewuste keuze maakte. Deze gezinnen hebben nog oude, vaak dure contractvoorwaarden of namen zomaar een contract over van ouders of een vorige bewoner en nemen niet actief deel aan de energiemarkt. Ook nog eens 12% gaf aan het niet (meer) te weten. Daarom is het belangrijk dat we mensen blijven informeren. Ook gezinnen die voorlopig nog aarzelen” benadrukt Sofie Lauwaert, Communicatieverantwoordelijke van de VREG.
De VREG maakte samen met Samenlevingsopbouw, Netwerk tegen armoede, VEA, VVSG en Steunpunt tot bestrijding van armoede een laagdrempelige flyer voor kwetsbare gezinnen (mensen met een laag inkomen, ouderen, mensen met een migratieachtergrond, …). Via deze flyer willen we hen aanzetten om stil te staan bij de keuze van hun energiecontract. Aan de hand van een paar stappen leggen we uit hoe gezinnen energieprijzen kunnen vergelijken via de V-test van VREG (www.vtest.be) en hoe ze kunnen overstappen naar een andere leverancier of een ander energiecontract. Zij kunnen vaak heel wat besparen door over te schakelen naar een goedkopere leverancier voor gas of elektriciteit. Omdat het voor hen vaak te ingewikkeld is om na te gaan wie voor hen de beste leverancier is en om ook alle formaliteiten voor een effectieve overstap te vervullen, kunnen ze terecht bij het OCMW in hun gemeente en dikwijls ook bij hun vereniging, buurthuis of een Centrum Algemeen Welzijnswerk. Vanaf 2018 begeleiden de energiesnoeiers ook de overstap naar een ander contract of een andere energieleverancier.
“Voor veel mensen vraagt de energiefactuur een (te) hoge hap uit het beschikbare budget. Vooral de elektriciteitsfactuur is hoog en dat heeft verschillende oorzaken. Zoeken naar de goedkoopste energieleverancier lost niet alles op, maar kan de energiefactuur verlagen, zeker bij mensen die al lang bij dezelfde leverancier een contract hebben. De V-test is hiervoor het goede instrument !”, Jan Maris, Samenlevingsopbouw.
"Iedereen heeft baat bij een lagere energiefactuur, en voor mensen met een laag inkomen telt iedere euro. De OCMW’s hebben heel wat ervaring om mensen die hulp nodig hebben bij de V-test en de omschakeling van contract of leverancier, te begeleiden. Je vindt ze in iedere gemeente, ga het daar dus gerust vragen." zegt Nathalie Debast, persverantwoordelijke bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. “De vorming die de VREG organiseert zorgt ook voor de nodige know-how”, voegt ze eraan toe.

“Het overschakelen naar een voordeliger contract is de ideale opstap naar een traject dat structureel werkt aan energiearmoede. Naast de reguliere premies zijn er voor kwetsbare gezinnen die hun woning energiezuiniger willen maken maatregelen voor begeleiding en financiële ondersteuning: gratis energiescans, sociale isolatieprojecten (dak, spouw, glas) voor private huurwoningen en, voorbehouden voor beschermde afnemers, verhoogde energiepremies, 150 euro korting bij de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine en een premie van 1.800 euro voor een condensatieketel” zegt Roel Vermeiren van het Vlaams Energieagentschap.
De campagne start op 6 december. Op dat moment ontvangen alle armoedeverenigingen, energiesnoeibedrijven, seniorenverenigingen, lokale dienstencentra, OCMW’s, CAW’s, gemeenten en andere relevante intermediairen een blocnote met afscheurbare flyers.
Tijdens vijf provinciale infosessies worden de V-test en sociale energiemaatregelen uitgebreid toegelicht aan OCMW-medewerkers, armoedeverenigingen, lokale dienstencentra en andere hulpverleners. Daarnaast werd een uitgebreide online brochure gemaakt voor de hulpverleners, met een antwoord op heel wat energievragen.
Op 20 november (Hasselt) en 1 december (Antwerpen) startten al de eerste twee van vijf informatiesessies. De locatie en data van de andere sessies:

  • 8/12: Brugge - Provinciehuis Boeverbos - Koning Leopold III-laan 41 - 8200 Brugge
  • 11/12: Leuven - VAC (Dirk Bouts) - Diestsepoort 6 - 3000 Leuven
  • 13/12: Gent - VAC (Virginie Lovelinggebouw) - Koningin Maria Hendrikaplein 70 - 9000 Gent

Het campagnemateriaal vindt u op www.vreg.be/campagnes

Bijlagen:

 

Bron: © 2017 VREG