10/12/2019

Groenland verliest sneller ijs dan verwacht

Back to article overview

Groenland verliest zeven keer zo snel ijs als in de jaren negentig, en volgt hiermee het bovengrensscenario van het Intergovernmental Panel on Climate Change voor de opwarming van de aarde, waarin in 2100 veertig miljoen mensen meer te maken krijgen met kustoverstromingen.

Meest complete beeld tot nu toe

Een team van 96 poolwetenschappers van 50 internationale organisaties, onder wie drie onderzoekers van de TU Delft (Wouter van der Wal, Bert Wouters en Ernst Schrama) heeft het meest complete beeld van Groenlands ijsverlies tot nu toe opgesteld. Het Ice Sheet Mass Balance Inter­comparison Exercise (IMBIE) Team heeft 26 afzonderlijke onderzoeken gecombineerd en daarmee veranderingen in de massa van de Groenlandse ijskap tussen 1992 en 2018 berekend. In totaal werden gegevens van elf verschillende satellietmissies gebruikt: metingen van het veranderende volume en de beweging van de ijskap, en van veranderingen in het zwaartekrachtveld.

 

 

 

Sneller ijsverlies

Uit de vandaag in Nature gepubliceerde bevindingen blijkt dat Groenland sinds 1992 3,8 biljoen ton ijs is kwijtgeraakt: genoeg om de zeespiegel wereldwijd met 10,6 millimeter te doen stijgen. De snelheid van het ijsverlies is gestegen van 33 miljard ton per jaar in de jaren negentig tot 254 miljard ton per jaar in het afgelopen decennium. Dat betekent dat het verlies binnen drie decennia is verzevenvoudigd.

Bijdrage van TU Delft

Bert Wouters en Ernst Schrama hebben zich gericht op een betere bepaling van de massabalans van de ijskap zoals gemeten door het GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment).
Wouter van der Wal heeft een berekening gemaakt van de beweging van het land onder het ijs. Het resultaat wordt van de zwaartekrachtmetingen afgetrokken om het dunner worden van de ijskap nauwkeuriger te bepalen.

Meer informatie

Zie het volledige persbericht van de Universiteit van Leeds over dit onderzoek
Directe link naar artikel: https://www.nature.com/articles/s41586-019-1855-2

Zie ook het persbericht over een eerder IMBIE-rapport.

Lees ook onze verhalen over Climate Action

 

Bron: TU Delft