10/03/2017

Eerste Food Waste Awards zetten 4 initiatieven in de kijker

Back to article overview

Het Restorestje, Rekub, de REO Veiling uit Roeselare en het Gentse project ‘Rabot op je bord’ zijn gelauwerd met de eerste Food Waste Awards, een gezamenlijk initiatief van het Food Surplus Entrepreneurs Network, Komosie en de OVAM dat de beste praktijken om voedselverlies tegen te gaan in de kijker zet.

Uit de inzendingen voor de awards werden twaalf kandidaten genomineerd in vier categorieën. Vervolgens kon iedereen online stemmen op zijn of haar favoriet. De uitreiking vond plaats op 9 februari.

Dit zijn de winnaars!

De pioniers van Rekub werden uitgeroepen tot ‘beste voedselverlies innovatoren’. In de pop-uprestaurants van Rekub wordt uitsluitend gekookt met voedseloverschotten. Rekub heeft ook een eigen app, waarmee winkeliers hun overschotten voor een lagere prijs van de hand kunnen doen.

De REO Veiling gooide hoge ogen met de schaal waarop ze werken en won dan ook in de categorie ‘bedrijven in de voedingssector’. De coöperatieve telersvereniging verhandelt meer dan zestig verschillende groente- en fruitsoorten voor de versmarkt. Hun voedseloverschotten gaan naar sociale organisaties of worden verwerkt tot diervoeder of natuurlijke bemesting voor akkers.

Stad Gent kaapte de prijs voor ‘lokale overheden’ weg met het Restorestje. Gent zette de campagne in januari 2015 samen met Test-Aankoop op touw om restaurants te overtuigen hun voedseloverschotten mee te geven met de klant. Meer dan honderd restaurants doen al mee: een succes!

In de categorie ‘organisatie die sociaal aan de slag gaat met voedselverlies’ ging de award naar ‘Rabot op je bord’, een duurzaam en solidair project dat de toegang tot gezonde voeding wil verhogen voor mensen in armoede door producten te vervaardigen met kwalitatieve voedseloverschotten en de geoogste groenten van de stadsakker van de Sociale Kruideniers Gent (een project van Samenlevingsopbouw Gent). Ook hier gaat niets verloren, want producten die niet verkocht raken, worden herwerkt tot nieuwe.

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij