Back to article overview

Steunregeling kleine en middelgrote windturbines

7 september 2018, op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein
 
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over het invoeren van een steunregeling voor kleine en middelgrote windturbines. Het investeringssteunprogramma moet kleine tot middelgrote windturbines financieel ondersteunen en stimuleren om lokale groenestroomproductie op basis van windenergie mogelijk te maken en zo ook de marktintroductie van dit type windturbines te versterken. Het voordeel van dit type turbines is dat ze uitermate geschikt zijn om via eigen decentrale productie (deels) in het eigen verbruik van kmo’s en landbouwbedrijven te voorzien. 
 

 


Goedkeuring addendum 1 aan brownfieldconvenant 118. Harelbeke - Site Lano

7 september 2018, op voorstel van minister Philippe Muyters

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In dit  kader keurt de Vlaamse Regering addendum 1 goed aan het brownfieldconvenant 118. Harelbeke - Site Lano. Fegarder treedt toe als actor in het convenant. 
 

Goedkeuring addendum 1 aan brownfieldconvenant 74. Turnhout - stationsomgeving

7 september 2018, op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In dit  kader keurt de Vlaamse Regering addendum 1 goed aan het brownfieldconvenant 74. Turnhout - stationsomgeving. Foresco nv en OVAM treden uit als actoren en KLB bvba en SLIM Turnhout nv treden toe als actoren. 
 

Goedkeuring brownfieldconvenant 158. Zellik - Kerremans

7 september 2018, op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In het kader van de zesde oproep keurt de Vlaamse Regering, met het oog op publieke consultatie, het ontwerp van brownfieldconvenant 158. Zellik - Kerremans principieel goed. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal op het gepaste tijdstip de voorziene inspraakvergadering aankondigen en organiseren in samenwerking met de betrokken gemeente. 
 

Intergemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening

7 september 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit dat de regels vaststelt voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening. Het besluit geeft uitvoering aan het decreet dat diverse bepalingen wijzigt rond ruimtelijke ordening, milieu en omgeving (Codextrein). Het voorziet de mogelijkheid van een intergemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening in intergemeentelijk samenwerkingsverband.  
 

 


ABS-verordening: wijziging uitvoeringsbesluit milieubeleid

7 september 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit bij het decreet met algemene bepalingen rond milieubeleid. De wijziging geeft uitvoering aan de verplichting uit de ABS-Verordening, waarbij elke EU-lidstaat een instantie moet aanwijzen die bevoegd is voor het toezicht op het naleven van de verordening over toegang tot genetische rijkdommen en de eerlijke en billijke verdeling van voordelen die voortvloeien uit hun gebruik. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wordt aangewezen als bevoegde instantie voor het toezicht op het naleven van deze verordening in het Vlaamse Gewest.  
 

 


Protocol van Göteborg over grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand

7 september 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
De Vlaamse Regering stemt in met het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest over de uitvoering van een aantal bepalingen van het Protocol van Göteborg bij het Verdrag over grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand, ter bestrijding van verzuring, eutrofiëring (ongewenste overmaat aan onder meer nitraten en fosfaten) en ozon op leefniveau. Dit samenwerkingsakkoord wordt geagendeerd op het volgende Overlegcomité. Ze hecht tegelijk haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.  
 
7 september 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Na de invoering van de nieuwe tariefstructuur van de integrale waterfactuur en de bijbehorende tariefregulering zijn na de eerste doorloop van de procedure een aantal verbeterpunten naar boven gekomen. Om deze aan te pakken, wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over bepaalde procedurele aspecten van de tariefregulering van de integrale drinkwaterfactuur.  
 

 


Wijziging milieuhandhavingsbesluit

7 september 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Milieuhandhavingsbesluit. Het gaat enerzijds om aanpassingen die voortvloeien uit het decreet met algemene bepalingen rond milieubeleid en de wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, en anderzijds een aantal wijzigingen die verband houden met de transitie naar het departement Omgeving en de ermee gepaard gaande veranderingen in organisatie en taakverdeling. Daarnaast zijn er enkele aanpassingen voor de lokale toezichthouders, wordt de informatiedoorstroming verbeterd en worden verschillende bijlagen met milieu-inbreuken aangepast.  
 

 


Rangschikking onbevaarbare waterlopen

7 september 2018, op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Om tot een efficiënter beheer te komen van de onbevaarbare waterlopen, wordt de rangschikking van deze waterlopen (bij de eerste, tweede of derde categorie) herbekeken aan de hand van beheergebonden en beleidsgerichte maatstaven. De Vlaamse Regering beslist in dit kader tot rangschikking van de onbevaarbare waterlopen in eerste categorie op het grondgebied van de provincies Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Ze beslist ook tot rangschikking van onbevaarbare waterlopen op het grondgebied van de provincies Limburg en Antwerpen in een hogere of lagere categorie.  
 
   

 


 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 7 September 2018