10/09/2019

Aanvragen fosfaatklasse verwerkt door de Mestbank

Back to article overview

De Mestbank heeft de aanvragen voor een nieuwe fosfaatklasse verwerkt, die ze van de erkende laboratoria ontving tussen 12 december 2018 en 31 juli 2019.

De verwerking verliep via de StaalName-applicatie SNapp en omvatte 15.524 percelen van 3.777 landbouwers. Die zijn ondertussen allemaal ingedeeld in de juiste klasse. Landbouwers die recht hebben op een financiële tegemoetkoming hebben die al ontvangen. In totaal is 114.250 euro uitbetaald voor 3.487 percelen.

De Mestbank bracht de landbouwers via e-mail op de hoogte van de verwerking. De landbouwers die geen e-mailadres hebben, kregen hierover een brief.

Waar vinden landbouwers de toegekende fosfaatklasse terug?

Ze vinden alles terug op het Mestbankloket (www.mestbankloket.be) onder de rubriek SNapp.  

  • Kies voor het tabblad ‘overzicht resultaten’.
  • Klik op de knop ‘Rapporten’.
  • Klik vervolgens op de publicatiedatum. U kunt zo een rapport (PDF) openen met aanduiding van de nieuwe fosfaatklassen. De informatieknop bevat de toelichting bij het rapport.
  • De bezwaarprocedure staat beschreven in het rapport.

Waarmee moeten de landbouwers rekening houden bij nieuwe aanvragen?

Aanvragen voor analyses vanaf 2019, kunnen alleen nog digitaal ingediend worden via SNapp op het Mestbankloket. De Mestbank aanvaardt geen papieren aanvragen meer.

De klassentoewijzingen en de eventuele financiële tegemoetkomingen voor fosfaatanalyses die ten laatste werden genomen in 2018 en die nog via papieren aanvraagformulieren worden ingediend, gebeuren niet meer tussentijds. Pas op het einde van het jaar zal de Mestbank de papieren aanvragen van de geldige analyses vóór 2019 verwerken.

Het is belangrijk dat de landbouwer de bemonstering in SNapp aanvraagt zoals de percelen ingetekend zijn in de verzamelaanvraag. Als de aanvraag niet overeenstemt met het perceel zoals aangegeven in het jaar van bemonstering, kan de Mestbank de bemonstering niet koppelen aan een correct aangegeven perceel.

De landbouwer moet een correct rekeningnummer ingeven als hij recht heeft op een tegemoetkoming. Hij kan dat rekeningnummer opslaan in SNapp voor een volgende bestelling. De Mestbank gebruikt het rekeningnummer alleen voor de tegemoetkoming van de fosfaatanalyses. Via de bezwaarprocedure kan de landbouwer alsnog een rekeningnummer doorgeven.

Hoe werken met de toepassing SNapp?

Meer informatie over het gebruik van SNapp is te vinden in de fiche Aanvraag van een nieuwe fosfaatklasse op basis van een bodemanalyse. Bekijk hier de handleiding over het gebruik van SNapp.

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Overheid