21/10/2019

10 ton van het schaarse kobalt ligt thuis zomaar voor het grijpen

Back to article overview

Vlaanderen is een goudmijn voor waardevolle grondstoffen. En dit zonder dat we het zelf beseffen. Bij een gemiddeld Vlaams gezin liggen ongeveer 30 gebruikte batterijen verborgen. Dat staat gelijk aan een groot volume van onbenutte waardevolle grondstoffen bij al die gezinnen. Door deze lege batterijen in te leveren kunnen we tot wel 10 ton kobalt en 35 ton nikkel terug in omloop brengen. Bebat en de OVAM starten daarom vandaag de ‘gezocht’ campagne om gezinnen op te roepen hun gebruikte batterijen in te leveren.

 

 

Wie goed zoekt, zal snel ontdekken dat thuis al gauw gemiddeld 30 gebruikte batterijen in de vergetelheid zijn geraakt. Vaak liggen ze in de schuif, de berging of de garage, of zijn ze vergeten in een toestel. 

Stuk voor stuk nuttige grondstoffen die over het hoofd worden gezien. Alles samen vertegenwoordigen deze vergeten batterijen na recyclage namelijk onder meer 450 ton ijzer en 300 ton zink. Nog belangrijker zijn de waardevolle en schaarse materialen als kobalt en nikkel die in sommige batterijen zitten. Samen gaat het hier om maar liefst 10 ton kobalt en 35 ton nikkel. Dat is belangrijk als je weet dat kobalt in dikwijls weinig duurzame en uiterst moeilijke omstandigheden ontgonnen wordt. Een reden te meer om deze materialen hier bij ons te recycleren en opnieuw te gebruiken.

Met 10 ton kobalt kunnen we namelijk bijna 2 miljoen smartphonebatterijen, meer dan 250.000 laptops of zelfs 130.000 batterijen voor elektrische fietsen maken, zonder dat we nieuwe materialen moeten ontginnen uit de natuur. In elk geval verwachten experten dat de vraag naar kobalt verder zal toenemen door onder meer de elektrificatie van ons wagenpark. De gerecycleerde 35 ton nikkel kan dan weer gebruikt worden voor 4.400 elektrische auto’s met nikkel-metaalhydridebatterij.

Om de honger naar grondstoffen als kobalt en nikkel op te kunnen vangen en om de circulaire economie verder te stimuleren, roepen Bebat en de OVAM tussen 25 oktober en 15 november alle Vlamingen op om gebruikte batterijen binnen te brengen via de inzamelpunten van Bebat. Zo geven we lege batterijen een tweede leven en dragen we samen ons steentje bij aan een beter milieu.

“Het zijn campagnes als deze waarmee we de Vlamingen uitdagen om zo veel mogelijk gebruikte batterijen te verzamelen en in te leveren.”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Deze Vlaamse regering wil volop inzetten op een circulaire economie en dus moeten we het hergebruik van goederen vergroten. Een uitdaging voor ieder van ons.” 

Samen met de OVAM, gelooft Bebat dat we grondstoffen niet telkens opnieuw uit de aarde moeten halen maar ze maximaal in de economie moeten houden door ze te recycleren en opnieuw te gebruiken als grondstof. Dat is uiteindelijk niet alleen goed voor onze economie, maar ook voor ons milieu.

 

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid