24/05/2016

Startschot voor Vlaamse Energiecluster op 26 mei. Vlaamse bedrijven uit energie-, ICT- en bouwsector bundelen krachten

Back to article overview

Wereldwijd ontstaat een schone energie-economie met enorme groeikansen. Vlaamse bedrijven en instellingen willen die kansen benutten en bundelen hun krachten in de Vlaamse Energiecluster. Ontdek er alles over op 26 mei bij Living Tomorrow.

De discussie rond de biomassacentrales doet het ons bijna vergeten. De doorbraak van hernieuwbare energie betekent méér dan opgelegde Europese normen of een kans op verduurzaming. Vandaag is de kostprijs voor hernieuwbare energie zo sterk gedaald, dat het ‘kantelmoment’ voor groene investeringen begin 2014 bereikt werd, toen een zonneproject in Dubai elektriciteit kon aanbieden voor 5 eurocent per kWh. 

Bart Boesmans (ENGIE): “De duurzame en onherroepelijke daling van de kostprijs voor hernieuwbare energie is de katalysator voor een snelle en diepgaande, wereldwijde transitie in ons energiesysteem. Naast een unieke kans op verduurzaming, biedt die ook veel ruimte voor economische groeiactiviteiten. Vlaanderen kan daar met zijn bedrijven en kenniscentra een belangrijke rol in spelen.”

Vandaag is de hernieuwbare energiesector in België goed voor 15.000 jobs. Volgens cijfers van technologiefederatie Agoria kunnen dat er 8.000 meer zijn binnen vier jaar. Bart Boesmans: “Bundeling van krachten en focus zijn dan wel essentieel. Engie wil hier lokaal verankerde speler actief aan meewerken.”

Vlaamse Energiecluster

Samenwerking is het sleutelwoord. Frederik Loeckx, CEO van Triphase en een van de drijvende krachten achter de Vlaamse Energiecluster, legt uit: “We evolueren naar een nieuw energiesysteem en ontmoeten daarbij complexe uitdagingen. Denk aan energie-actieve gebouwen, consumenten die zelf ook elektriciteit produceren (‘prosumers’), smart grids, geïntegreerde energievectoren die worden aangeboden als dienst, nieuwe technologieën met ingebouwde intelligentie en connectiemogelijkheden… Hier liggen kansen met een internationaal marktpotentieel, maar dan wel voor geïntegreerde totaaloplossingen.

Om ons deel van de koek op te eisen, moeten Vlaamse bedrijven uit de energie-, ICT- en bouwsector samenwerken en zich richten op welbepaalde marktdoorbraken. Dat is precies wat de Vlaamse Energiecluster wil faciliteren. Gesteund door de overheid en in nauwe samenwerking met onze kennisinstellingen, willen we in vijf innovatorzones een volledige waardeketen realiseren. Zo kan Vlaanderen zich internationaal positioneren als Smart Energy Region en maken we van schone energie een motor van economische groei.”

Lancering

Tijdens een lanceringsevenement op 26 mei worden de plannen van de Vlaamse Energiecluster uit de doeken gedaan. Minstens vijftig bedrijven zullen een engagement opnemen in de cluster. Eén van hen is Fifthplay. Managing director Kris Van Daele: “De ICT- en de ‘smart’ wereld komen dichter bij elkaar dan ooit, vooral in onze buurlanden. Om in te spelen op die positieve, macro-economische trend en internationaal mee te draaien aan de top, moeten alle Vlaamse actoren samenwerken. Fifthplay wil de krachten bundelen met partners uit de industrie, de academische wereld, maar ook met energieleveranciers en netbeheerders. Wij zien de Vlaamse Energiecluster als het platform waar we zowel op sociaal als projectmatig vlak nieuwe modellen en technologieën zullen kunnen uittesten in de praktijk.”

Speerpuntcluster

In maart 2016 keurde de Vlaamse Overheid een ondernemers-gedreven clusterbeleid goed. Vlaanderen gaat inzetten op enkele strategische speerpunten die de sterkten van de Vlaamse industrie en kennisinstellingen belichamen en waarop we internationaal het verschil kunnen maken. Voor de initiatiefnemers van de Vlaamse Energiecluster is het duidelijk dat energie zo’n speerpuntdomein moet zijn. Maar liefst negen organisaties, met name Smart Grids Flanders, Agoria, Voka, Vlaamse Confederatie Bouw, Pixii/ Passiefhuis Platform vzw, Living Tomorrow, EnergyVille, iMinds en de UGent zetten hun schouders onder de cluster en streven naar de realisatie van een internationaal competitieve ‘Smart Energy Region Flanders’.

"Met de Vlaamse Energiecluster onderstrepen we de cruciale rol van de bouwprofessional in de transitie naar comfortabel en ambitieus energie-efficiënt wonen in België.  Innovatie in het bouwproces is hierbij een sleutelfactor." Els Vanden Berghe, Pixii /Passiefhuis-Platform vzw

“EnergyVille verenigt Vlaams toponderzoek in Genk met als doelstelling nieuw industrieel weefsel in de energiesector in Vlaanderen te creëren. Onze deelname aan de Energiecluster is dus een logische stap en garandeert dat ons energieonderzoek ten dienste van industriële ontwikkeling staat.”
Ronnie Belmans, CEO EnergyVille

“Energie is dé drijvende kracht achter nieuwe bouwtechnologieën: innovatie en procesoptimalisatie worden gedreven door het streven naar energie-efficiënt en duurzaam (ver)bouwen.”
Marc Dillen, directeur-generaal Vlaamse Confederatie Bouw

“De UGent werkt samen met diverse Vlaamse en internationale spelers in het energiedomein. Via onze deelname aan de Energiecluster kunnen wij de onderzoeksactiviteiten nog beter afstemmen op de noden van de industrie om zo onze rol in de maatschappij versterkt op te nemen, en dat in volle synergie met de andere betrokkenen.” 
Jeroen De Maeyer, IOF-Business Developer UGent-SET

Klik hier voor meer informatie

Bron: © 2016 Universiteit Gent