23/11/2007

Seveso-infocampagne met steun van bedrijven: chemische sector houdt risicos onder controle

Terug naar artikeloverzicht

Brussel -Vandaag lanceert de federale overheid een nieuwe campagne over risico's van grote industrile ondernemingen, de zogenaamde Seveso-campagne. Bedoeling van deze campagne is omwonenden van industrile vestigingen met een verhoogd risico duidelijk te maken hoe ze moeten reageren als er zich een incident of ongeval voordoet. Voor essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, is dit de gelegenheid om een stand van zaken op te maken over het veiligheidsbeleid dat binnen de sector wordt gevoerd. Aan de hand van cijfers toont ze de vooruitgang aan die de chemische ondernemingen inzake risicobeheersing hebben geboekt

Van de 347 ondernemingen die in Belgi als "Seveso"-bedrijven geklasseerd zijn, behoren 158 bedrijven tot de sector van de chemie in de brede zin van het woord (basischemie, farmacie, parachemie, producenten en verwerkers van kunststoffen). Vandaar het grote belang dat de sector van de chemie en life sciences hecht aan veiligheid n voor de omwonenden en voor haar eigen medewerkers en contractoren. Onze ondernemingen beseffen terdege dat er risico's verbonden zijn aan de vele sites omwille van de hoeveelheid chemische producten die er verwerkt en behandeld worden en omwille van haar specifieke processen. "Iedereen moet beseffen dat het nulrisico niet bestaat, maar dit besef leidt zeker bij onze leden-ondernemingen tegelijk tot veiligheidsmaatregelen (zowel technisch als in het dagelijks werk) die het nulrisico willen nastreven," argumenteert gedelegeerd bestuurder Verschueren.

Beheersing van risico's

De sector van de chemie en life sciences heeft gedurende de laatste tien jaar een sterke vooruitgang gerealiseerd inzake risicobeheersing.  De sector kent jaarlijks maar 1 tot 2 ongevallen die beantwoorden aan de criteria voor meldingsplicht aan de Europese instanties. De gevolgen van deze ongevallen zijn overigens uiterst beperkt mede dankzij het bestaan van urgentieplannen die opgesteld zijn samen met de overheden en met diezelfde overheden en  hulpdiensten ook regelmatig worden uitgetest. Deze 'Seveso-oefeningen' leveren meestal leermateriaal voor verbetering van de procedures en de communicatie tussen de betrokkenen en met de omwonenden.

Trouw aan zijn Responsible Care-verbintenis investeert de sector elk jaar bijna 350 miljoen euro in veiligheid en leefmilieu. Bovendien financiert de Belgische industrie sinds de jaren '90 het Seveso-fonds via de zogenaamde 'Seveso-heffing'. Deze jaarlijkse heffing van 7 miljoen euro uniek in Europa wordt door de Federale Overheidsdienst van Binnenlandse Zaken gend bij de ondernemingen met risico op een zwaar ongeval voor de financiering van uitrustingen van de interventiediensten van het land, maar ook ... voor de informatiecampagne die vandaag start. "Dit illustreert de wil tot positieve samenwerking van de sector met de overheden, maar ook en vooral, het maatschappelijke engagement van de chemische industrie en van de life sciences ten dienste van de veiligheid van iedereen", aldus Yves Verschueren.
 
Interne risico's

Naast de beheersing van externe risico's doet de sector van de chemie en life sciences alsmaar intensere inspanningen om de interne risico's, voor de eigen medewerkers en contractoren-onderaannemers tot een minimum te beperken. Steeds meer firma's uit onze sector leggen zichzelf een nultolerantie op inzake arbeidsongevallen. Deze beheersing van de risicofactoren blijkt ook uit de statistieken over arbeidsongevallen, die voor onze sector sinds 1995 een constante daling vertonen. Volgens het Fonds voor Arbeidsongevallen is de frequentiegraad van arbeidsongevallen (t.t.z. het aantal ongevallen per jaar per n miljoen gepresteerde uren) in de sector chemie, parachemie en farmacie meer dan tweemaal lager dan in de hele industrie. Tussen 1995 en 2006 zijn de arbeidsongevallen bij het eigen personeel van de  ondernemingen uit de sector met de helft verminderd (-53%). Voor de rest van de industrie kon een daling met n derde worden opgetekend. Het beeld is even gunstig voor de arbeidsongevallen aangegeven door contractoren. Voor de ondernemingen uit de zone Noord-Antwerpen de chemiecluster bij uitstek zijn de arbeidsongevallen bij contractoren zelfs met 80% verminderd over de laatste 10 jaar.

Constant opleiden

"Deze opmerkelijke resultaten zijn uiteraard het gevolg van de constante verbetering van de technieken en van de veiligheidsvoorschriften die worden toegepast. Maar vooral van een radicale mentaliteitswijziging ten aanzien van veiligheid, zowel bij het eigen personeel van de ondernemingen uit de sector als bij de contractoren. Veiligheid is een basisattitude geworden. Vroeger heette het dat productie voorrang had op veiligheid. Vandaag kan productie niet meer als ze niet veilig kan gebeuren," onderstreept Yves Verschueren.

Zo spendeert de sector van de basischemie, parachemie en farmacie 1,6% van de globale werktijd aan de vorming van zijn medewerkers. Een opmerkelijk cijfer, zeker vergeleken met de 0,7% die geldt voor de totaliteit van de Belgische ondernemingen. De sector besteedt speciale aandacht aan het onthaal van de nieuwe werknemers, vervolgens aan hun vorming op de arbeidsplaats (kennis van machines en processen) en aan hun veiligheidsgedrag. Op die manier beheerst de werknemer niet alleen de processen die hij in werking zet, maar wordt hij ook opgeleid om snel te reageren op uitzonderlijke noodgevallen die zich kunnen voordoen.

Ook de begeleiding van contractoren is in de chemie en life sciences radicaal verbeterd gedurende de laatste jaren. Op basis van de aanbevelingen van essenscia waken de ondernemingen er vandaag over dat de veiligheidsvoorschriften die gelden voor de eigen werknemers op dezelfde stringente manier worden toegepast door de contractoren. Strikte selectie, intense begeleiding, regelmatige controles op de toepassing van de veiligheidsvoorschriften en evaluatieprocedures van deze contractoren gedurende en na hun werkzaamheden op Seveso-sites zijn vandaag de dag gangbare praktijk.

De naleving van dit hoge veiligheidsniveau binnen de ondernemingen van de sector wordt overigens regelmatig gecontroleerd en geauditeerd door of in opdracht van de overheid. En dit omvat zowel technische inspecties (controle van de naleving van de voorschriften via checklijsten) als inspecties van zorgsystemen en veiligheidsconcepten (gedrag en kennis van medewerkers).

Bron : essenscia