Vloeistofdichte vloeren

Beschrijving maatregel

Proces/deelproces: Algemene maatregel

Aard: preventie van bodemverontreiniging door aanbrengen van een PER-bestendige vloer in de droogkuis.

Beschrijving:

Bij veel textielreinigingsbedrijven is de bodem (grond en grondwater) verontreinigd met gechloreerde oplosmiddelen zoals b.v. PER. Deze verontreiniging kan veroorzaakt zijn door een calamiteit met de oplosmiddelen waarmee gewerkt wordt. Ook kan een verontreiniging ontstaan zijn door de manier van werken in het verleden, toen er nog geen of zeer weinig aandacht en kennis was m.b.t. de bodemproblematiek. In het verleden was bijvoorbeeld niet bekend, dat PER door beton kan dringen, waardoor bij incidentele lekkages aan de reinigingsmachine een bodemverontreiniging veroorzaakt kan zijn.

De laatste jaren is duidelijk geworden dat veel vloeren geen afdoende bescherming bieden tegen PER, met bodemverontreiniging tot gevolg. Niet alle gemorste PER verdampt na verloop van tijd. Bij morsen op poreuze materialen zoals beton, steen en hout, kan PER na verloop van tijd de grond bereiken. In de grond kan de PER zich weer verder verspreiden tot aan het grondwater. In het grondwater kan verspreiding sneller en op veel grotere schaal optreden.
Naast de poreuze materialen kunnen ook niet poreuze materialen (zoals verschillende soorten zeil en kunststof tegels) op een zodanige manier door PER aangetast worden, dat ze wel poreus worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan PVC-tegels.

Zeil over beton biedt een betere bescherming dan "kaal" beton. De aanwezigheid van naden levert echter weer extra risico's op, omdat gemorste PER door de naden kan lopen en dan tussen het beton en het zeil terechtkomt. Alle PER zal dan in het beton trekken zonder dat er nog iets kan verdampen. Ook kan er niets meer met doeken opgenomen worden. Een zeil over beton wordt daarom niet als een betrouwbare oplossing beschouwd.

Ook bij vloeistofdichte tegels vormen voegen een risico. Naden en voegen dienen dus extra aandacht te krijgen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een vloeistofdichte vloer aan te leggen: gietvloer over beton, niet-poreuze tegels met vloeistofdichte voegen (voeg-kit) en betoncoatings. De vloeren moeten in ieder geval PER-bestendig zijn, niet poreus zijn, en naadloos of met vloeistofdicht afgewerkte naden en voegen afgewerkt worden.

 

Gietvloeren

Gietvloeren zijn kunststof vloeren (b.v. op basis van 2-componenten epoxyhars), die in vloeibare vorm op een voorbehandelde, cementgebonden ondergrond (beton) worden gegoten. Na uitharding is het resultaat een naadloze, vloeistofdichte vloer van 2-5 mm dikte. De leverancier brengt de vloer aan en verzorgt de complete aanleg.
Gietvloeren kunnen voldoen aan vele specifieke wensen van de klant, t.a.v. kleur, stroefheid, dikte en oppervlak. Voor elke specifieke situatie kan de leverancier adviezen geven met betrekking tot de optimale oplossing. Ook bij andere ondergronden dan beton kan samen met de leverancier naar een oplossing worden gezocht.

 Betoncoatings

Ook aan de ondergrond van een betoncoating (b.v. op basis van 3-componenten polyurethaanhars of epoxyhars) worden hoge eisen gesteld, vandaar dat hier vaak ook een voorbehandeling (b.v. speciale primers) noodzakelijk is, uiteraard afhankelijk van de specifieke situatie. Betoncoatings zijn gemakkelijker door de ondernemer zelf aan te brengen, eventueel in samenwerking met een vakbekwaam schilder. De laagdikte is geringer dan bij een gietvloer; 0,1-1 mm.

Sommige betoncoatings kunnen gegoten en uitgesmeerd worden met een plamuurmes. De dikte kan 1-2 mm bedragen, waardoor dit type coating veel lijkt op een gietvloer.

 Vloeistofdichte kit

Vloeistofdichte kit (b.v. op basis van 2-componenten kunsthars) kan gebruikt worden voor het afdichten van naden, het inbedden en/of voegen van tegels en ter reparatie van beschadigingen.

Voor afwerking van dilatatievoegen kan gebruik gemaakt worden van een kit op basis van 2-componenten polysulfiden.

Toepasbaarheid

 Het aanbrengen van een vloeistofdichte vloer is bij een nieuw bedrijf uiteraard veel eenvoudiger dan bij een bestaand.

De effectiviteit van de vloeistofdichte vloer is alleen gegarandeerd indien deze correct aangebracht wordt. Eventueel zijn aangepaste hulpstoffen, vb. speciale primers, noodzakelijk.

De kwaliteit hangt ook sterk samen met het gebruik. Gietvloeren bestaan uit een dikke, slijtvaste laag, die naadloos aangebracht wordt. Het is duidelijk dat deze kwalitatief hoogwaardiger zijn dan de dunnere betoncoatings, die sneller beschadigd raken en slijten, en dus meer controle en onderhoud nodig hebben. Ook kitafwerkingen (naden, voegen) zullen kwetsbaarder zijn dan een naadloze afwerking.

Milieu-aspecten

Door een PER-bestendige vloer in combinatie met een lekbak onder de reinigingsmachine, kan bodemverontreiniging voorkomen worden. Uiteraard zijn er ook nog andere maatregelen vereist zoals vb. contactwaterbehandeling of afvoeren van contactwater.

Financiële aspecten

Een zeer belangrijke afweging bij de vloerkeuze zal uiteraard het kostenplaatje zijn. Kosten zijn moeilijk te geven, omdat deze op specifieke situaties berekend worden. Belangrijke factor is hierbij uiteraard of de vloer zelf aangebracht kan worden (enkele betoncoatings) of door een gespecialiseerde leverancier (gietvloeren).
Over het algemeen zal een betoncoating stukken goedkoper zijn dan een gietvloer. Bij een oppervlakte van circa 100 m2 kunnen de volgende prijzen als richtlijn gebruikt worden (pers. communicatie Dunai Lapin, JETASOL):

  • ­ Betoncoating: 10 tot 15 EUR/m2, afhankelijk van de noodzakelijke (geadviseerde) voorbehandeling; zelf aan te brengen.
  • Gietvloer: 60 – 80 EUR/m²; inclusief voorbehandeling ondergrond en aanbrengen; aanbrengen door de leverancier.

Voor gietvloeren zal gelden (gezien de specialistische voorbehandeling), dat de prijs per m2 af zal nemen bij een groter te behandelen oppervlak. Voor betoncoatings zal de prijs per m2 niet erg afhankelijk zijn van het totaal te behandelen oppervlak.

Opmerkingen

VLAREM II Art. 5.41.2.4. § 4. stelt: “De vloer van lokalen waar oplosmiddel in vloeibare vorm aanwezig is, moet vloeistofdicht en oplosmiddelbestendig uitgevoerd worden.” Deze bepaling geldt evenwel enkel voor lokalen die na 1 januari 2004 volledig gerenoveerd werden.

Referenties

Effectiviteit en Kwaliteit van Vloeistofdichte Vloeren en PER-bestendige Betoncoatings, J.W.C. Meertens en W.A.J.L. Den Otter, instituut voor Reinigingstechnieken TNO, september 1993