19/06/2006

Nieuwe Europese F-gas wetgeving

Terug naar artikeloverzicht

Op 4 juli worden twee nieuwe Europese wetten over de regulering van F-gassen van kracht. De bestaande regelgeving schoot tekort als basis voor een goede wetgeving om de stijgende uitstoot te counteren. De herziening van de bestaande regulering was een sleutelelement in het European Climate Change Program. 

De eerste wet betreft een 'Regulering' over 1) regels aangaande beheersing, behandeling en terugwinning, 2) vereisten aangaande labeling en rapportering en 3) een verbod op sommige toepassingen van HFK's, PFK's en SF6. Deze regulering wordt effectief vanaf  4 juli 2007, met uitzondering van het artikel betreffende het verbod op sommige F-gassen, dat onmiddellijk in voege treedt. Het verbod van sommige producten en de vereisten inzake labeling zijn gebaseerd op artikel 95 van het EU verdrag, dat gelijke standaarden vereist in de hele Unie. Landen met een strenger nationaal beleid (Oostenrijk en Denemarken) mogen dit handhaven tot 2012. De regels over beheersing en behandeling gaan voort op artikel 135 van het Verdrag, wat lidstaten wl toestaat een strengere wetgeving te hanteren.

De tweede wet is een 'Richtlijn' over de uitfasering van het gebruik van HFK's met een Global Warming Potential hoger dan 150 voor airconditioning in auto's. Vanaf 1 januari 2008 mag een airconditioning jaarlijks nog maximum 40g van deze stoffen per jaar lekken bij een enkelvoudig verdampingssysteem en 60 g voor een dubbel. Dit slaat op de toepassing van F-gassen met een GWP hoger dan 150. Het meest gebruikte koelmiddel voor deze toepassing is HFK-134a, met een GWP van 1300.  De uitfasering mondt uit in een volledig verbod in 2017.

_________________________

Extra info :

VERORDENING (EG) Nr. 842/2006 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 17 mei 2006 inzake bepaalde gefluoreerde broeikasgassen

RICHTLIJN 2006/40/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 17 mei 2006 betreffende emissies van klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen en houdende wijziging van Richtlijn 70/156/EEG van de Raad