nieuws
05/01/2018 - 00:00

We gebruiken ze elke dag: cosmetica verpakt in plastic. We kunnen ons maar moeilijk voorstellen dat een lege fles in de oceaan kan terechtkomen, in microdeeltjes uiteenvalt en uiteindelijk ingeslikt wordt door gulzige dieren zoals de Noordse stormvogel.

studie
03/03/2017 - 00:00

Vooral ambachtelijk zeezout bevat kleine deeltjes plastic. Dat blijkt uit een studie van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). De aanwezigheid van microplastics in voeding is een relatief nieuw fenomeen.

studie
04/04/2016 - 00:00

Nieuwe processen om plastic uit biomassa te maken. Daaraan werkten circa dertig partners in het Europese project BioConSepT. Anders dan in bestaande processen, gaat deze technologie uit van oliën, vetten, hout en stro die niet geschikt zijn voor consumptie.

nieuws
16/04/2014 - 16:56

EU-lidstaten moeten de consumptie van de meest gebruikte en vervuilende plastic zakjes met minstens 80% terugbrengen in 2019. Dat staat in een ontwerptekst die het Parlement woensdag goedkeurde. EP-leden raden het opleggen van belastingen, heffingen, handelsbeperkingen of een verbod aan. Vervuiling door plastic draagtassen is een groot milieuprobleem en verontreinigt vooral oppervlaktewater en ecosystemen in het water.

nieuws
16/01/2014 - 14:48

The most hazardous plastics and certain plastic bags should be banned by 2020, as part of an EU strategy to reduce plastic waste in the environment, says the European Parliament in a resolution voted on Tuesday. The EU should also introduce binding plastic waste recycling targets, MEPs add.

nieuws
04/11/2013 - 14:11

Vandaag komt de Europese Commissie met een voorstel dat de lidstaten verplicht om het gebruik van lichte plastic draagtassen te verminderen. De lidstaten kiezen zelf de maatregelen die zij het meest geschikt vinden. Zo kunnen zij heffingen opleggen, nationale reductiestreefcijfers vaststellen of zulke tassen onder bepaalde voorwaarden verbieden.