studie
14/02/2020 - 00:00

Onderzoek aan een stalagmiet in de grotten van Han bevestigt dat de mens al sinds de 17de eeuw zijn stempel drukt op het klimaat.

studie
10/02/2020 - 00:00

Kleine veranderingen in de omgevingsomstandigheden van biologische levensgemeenschappen die slechts geringe onmiddellijke gevolgen hebben, kunnen na een aanzienlijke vertraging ingrijpende verschuivingen in deze gemeenschappen veroorzaken door evolutionaire processen in gang te zetten. Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek door ecologen van de Universiteit van Amsterdam. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Ecology and Evolution.

nieuws
05/02/2020 - 00:00

Amid a need for more accurate, up-to-date and harmonised data and monitoring on Europe’s valuable woodlands, the European Environment Agency and the European Commission today launched a new Forest Information System for Europe (FISE) which aims to become Europe’s knowledge hub to monitor the state, health and sustainability of Europe’s many forests.

 

nieuws
02/02/2020 - 00:00

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir lanceert via Natuur en Bos van de Vlaamse overheid drie projectoproepen om de natuur in Vlaanderen stevig vooruit te helpen. Particulieren, ondernemers en lokale besturen kunnen tot 30 april 2020 bij Natuur en Bos hun projectidee indienen.

nieuws
13/01/2020 - 00:00

Bij bouwwerken aan de Patronaatstraat in Kraainem zijn drie bronnen ontdekt die op de riolering aangesloten waren. Deze bronnen zijn nu verbonden met de Kleine Maalbeek, positief voor het debiet van de waterloop en het waterzuiveringsstation Brussel Noord.

nieuws
10/01/2020 - 00:00

In het natuurgebied De Blankaart in Diksmuide en Houthulst heeft de Vlaamse Landmaatschappij recent vier uitkijktorens opgetrokken. De bouw van de uitkijkpunten vormt het sluitstuk van een natuurherstelproject dat in 2009 van start ging. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is verheugd: “Vlaanderen speelt hiermee voluit natuur uit als troef en zorgt ervoor dat wandelaars en vogelspotters kunnen genieten van het landschap en de vogels zonder de natuur te verstoren.”

nieuws
07/01/2020 - 00:00

Vlaanderen investeert meer dan 4 miljoen euro in innovatieve projecten die waterschaarste in periodes van droogte kunnen inperken. Dat besliste de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir. De zogenaamde ‘proeftuinen droogte’ bestaan vooral uit het (her)gebruik van water en samen een strategische watervoorraad aanleggen. De VMM staat in voor de begeleiding van de projecten.

nieuws
29/08/2019 - 00:00

Van 17 tot 28 augustus vond in Genève de 18de internationale CITES-conferentie plaats, die tot doel heeft de internationale handel in bedreigde soorten te reglementeren. In totaal werden 57 voorstellen besproken door de aanwezige lidstaten op de Conferentie. Verschillende soorten worden voortaan door de Overeenkomst beschermd, zoals giraffen, Mako haaien, vioolroggen en verwante roggen, zeekomkommers (zeedieren met een week, langwerpig lichaam). Wat planten betreft, versterkt CITES de bescherming van de Afrormosia (Afrikaanse teak) en sluit het muziekinstrumenten uit palissanderhout of rozenhout van zijn bepalingen uit.

nieuws
29/04/2019 - 00:00

De ‘Stichting Zoniënwoud’ is realiteit. Deze Stichting heeft als belangrijkste doelstelling te werken aan de bescherming van de natuurlijke rijkdom van het woud en, daarnaast, de activiteiten van de belangrijkste spelers van het woud te coördineren.

nieuws
22/03/2019 - 00:00

De eindrapporten van de Bouwmeester Scan voor de eerste tien onderzochte gemeenten zijn vanaf vandaag te raadplegen op de website van de Vlaamse Bouwmeester​.