TransBio-excursie: Gluren bij de buren - ‘Groene Mineralen Centrale’ in Nederland

Gluren bij de buren: ‘Groene Mineralen Centrale’ in Nederland

De hoge mestdruk in Vlaanderen dwingt biogasinstallaties te investeren in de verwerking van hun digestaat. Dezelfde problematiek speelt ook in Nederland. In het tweede deel van de excursiecyclus ‘Gluren bij de buren’,  organiseert Biogas-E een bezoek bij Groot Zevert Vergisting. Deze innovatieve vergistingsinstallatie wil in 2018 doorgroeien tot de eerste Groene Mineralen Centrale van Nederland, door in te zetten op de recuperatie van nutriënten op maat van de landbouw. Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Opgelet: het aantal deelnemers van deze excursie is beperkt tot maximaal 25.

Groot Zevert Vergisting

Groot Zevert begon in de jaren ’60 als eenvoudig loonbedrijf, maar groeide de afgelopen decennia uit tot een complete dienstverlener, die zich naast agrarisch loonwerk ook toelegt op mestverwerking en de productie van biogas.

De biogasinstallatie werd in 2004 opgestart en in 2016 flink gemoderniseerd. Jaarlijks produceert de installatie ongeveer 10 miljoen m³ biogas, waarvan 80% via een rechtstreekse biogasleiding wordt geleverd aan de fabriek van Friesland Campina zo’n 5km verderop. In de fabriek wordt het biogas bijgestookt in de stoomketels. Voordat het biogas geïnjecteerd wordt in deze pijplijn wordt het ontzwaveld via een innovatieve technologie die de zwavelconcentratie doet dalen van 3000 ppm naar slechts 1 ppm (laminol-technologie van de Firma Frames uit Alphen aan de Rijn).

De overige 20% van het biogas wordt ter plekke verbrand in een WKK om te voorzien in de eigen warmte- en elektriciteitsvraag. De restwarmte wordt optimaal benut: de laagwaardige warmte wordt gebruikt om het kweekwater op te warmen voor de productie van eendenkroos. Eendenkroos is een ideale eiwitbron in veevoeder en capteert nutriënten aanwezig in het afvalwater. 

Op termijn wil Groot Zevert Vergisting uitgroeien tot de eerste Groene Mineralen Centrale van Nederland door de doorgedreven recuperatie van nutriënten in het digestaat en de productie van mestproducten op maat van de landbouwer. In samenwerking  met Nijhuis Water Technology en Wageningen University & Research zal via diverse technieken de stikstof- en kaliumfractie gerecupereerd worden uit de dunne fractie van het digestaat, uit de dikke fractie zal fosfaat afgescheiden worden. Wat overblijft is een fosfaatarme bodemverbeteraar en loosbaar water. De eerste pilootinstallaties staan nu te draaien op de site. De Nederlandse overheid ondersteunt dit demoproject en kent een vrijstelling toe zodat de mineraalproducten als kunstmest afgezet mogen worden. Een duidelijke erkenning van de meerwaarde van biogebaseerde meststoffen.  

Programma

09.00 Vertrek P+R Gentbrugge (Land van Rodelaan 9)
10.00 Tussenstop Crowne Plaza Antwerpen (Gerard le Grellelaan 10)
13.00 Lunch
14.00 Start rondleiding Groot Zevert Vergisting (Deventerkunstweg 2a, 7156 NW Beltrum
16.00 Vertrek te Groot Zevert Vergisting
19.00 Tussenstop Crowne Plaza Antwerpen
20.00 Aankomst P+R Gentbrugge

Kostprijs

Biogas-E Goud: 1 persoon gratis (1x per jaar)
Biogas-E VIP: 50% korting voor 1 persoon (1x per jaar)
Geen lidmaatschap: € 100

Locatie

Deventerkunstweg 2a, 7156 NW Beltrum Nederland

Organisator

Biogas-E

Extra informatie

https://www.biogas-e.be/node/646

Geplaatst door

Contactgegevens

info@biogas-e.be

Datum

10/08/2018