FSC® alternatieven voor Single Use Plastic verpakkingen

Event op Empack 2018
03/10/2018 11u00-12u30

Context

De Europese Commissie lanceerde eind mei 2018 haar plannen voor nieuwe wetgeving die de strijd wil aangaan met de plastiekvervuiling in zeeën en oceanen wereldwijd. Heel concreet wil de wetgeving het gebruik van de zogenaamde ‘single use plastics’ aan banden leggen, door het gebruik ervan te reduceren of zelfs te verbieden daar waar het gaat over toepassingen waarvoor alternatieven bestaan. Ook andere overheden in België tot ver daarbuiten namen al maatregelen rond dezelfde thematiek, bijvoorbeeld op vlak van het gebruik van plastiek zakken.

Zonder twijfel zullen deze initiatieven heel wat impact hebben op de verpakkingen van de toekomst. Naast een verschuiving naar alternatieve verpakkingsmaterialen, speelt doordacht ontwerpen en innovatie ook zeker zijn rol. Materialen gemaakt uit natuurlijke, hernieuwbare en recycleerbare grondstoffen zullen – al dan niet terug – een serieuze streep voor hebben, mits de grondstof op duurzame wijze ontgonnen wordt. Papier, karton en hout met een FSC® keurmerk kunnen hierbij – vaak nu al – een goed alternatief brengen.

Via diverse sprekers met praktijkvoorbeelden en verpakkingstoepassingen in brede zin wil dit event een overzicht bieden over bestaande en toekomstige mogelijkheden. Doel is om beslissingsnemers rond verpakkingen bij bedrijven inspiratie en praktische informatie mee te geven, waarbij er zeker ook ruimte zal zijn voor vragen en debat.

Het programma

10u50-11u00
Ontvangst en verwelkoming 

11u00-11u15 Bart Holvoet (directeur FSC Belgium)
FSC-gecertificeerde alternatieven voor single use plastics
Introductie van het FSC-keurmerk en situering van het onderwerp van het event.

11u15-11u30 Fabienne Cocheteau (Arjowiggins Graphic)
FSC-gecertificeerd karton voor een waaier een verpakkingstoepassingen
Arjowiggins – gekend als producent van grafisch papier – is ook volop actief in de productie van FSC-gecertificeerd karton voor diverse toepassingen (food, non-food, waaronder ook de farmaceutische sector. 

11u30-11u45 Jan Vandewalle (DS Smith Packaging) 
Golfkarton als duurzaam alternatief 
DS Smith Packaging is producent van duurzame verpakkingen, en vertelt welke keuzes u kunt maken om de milieu impact te verlagen, door de supply cycle in kaart te brengen.

11u45-12u00 Frank Vandewal (Tetra Pak Belgium)
Een brikverpakking volledig uit hernieuwbare grondstoffen?
De brikverpakkingen van Tetra Pak zijn uiteraard alom gekend. Maar wist u dat men ondertussen een brikverpakking heeft die volledig gemaakt wordt uit hernieuwbare grondstoffen? 

12u00-12u15 Erwin Verbeek (Natureko)
Biobased alternatieven voor plastic disposables
Natureko is dé specialist in duurzame, biobased en composteerbare disposables, die hét milieuvriendelijke alternatief voor plastic disposables. 

12u15-12u30 Robert Wolff  (Beautiful Cups)
Wordt uw koffiebeker na gebruik ook toiletpapier?
Beautiful Cups is specialist in hoogwaardige FSC-gecertificeerde kartonnen cups voor warme en koude dranken. Beautiful Cups zorgt voor minder verbruik, minder afval en recyclage van de cups.

12u30
Vraag & antwoord
Mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de sprekers en netwerking.

Praktische informatie

Datum: woe 03/10/2018
Plaats: Empack 2018 @ Brussel Expo
Uur: 11u00 tot 12u30

> Voor toegang tot de beurs algemeen, klik hier

> Wil u ons event graag bijwonen, klik hier
(kosteloos maar mits inschrijving vooraf)

Geplaatst door

Contactgegevens

FSC Belgium
Interleuvenlaan 62 Bus 28
3001 Heverlee

Datum

03/10/2018