VITO helpt je met vragen rond circulaire business modellen

In 2019 is VITO betrokken in verschillende projecten waarin we ondernemers kunnen helpen in verschillende fases van de transitie naar een bedrijfsmodel dat meer circulariteit koppelt aan economisch succes. Hieronder volgt een overzicht, en contactgegevens waar je terecht kan bij interesse. Zit er niet meteen iets tussen dat tegemoet komt aan de specifieke noden van jouw bedrijf, neem dan contact op met Philip.Marynissen@vito.be, en dan bekijken we of we een traject op maat kunnen uitwerken.

PaaS Logistics

Voor wie: Vlaamse bedrijven en start-ups die vragen hebben rond logistieke aspecten van circulaire service modellen

Wat: Collaboratief onderzoeksproject tussen VIL (speerpuntcluster logistiek), VITO, en de deelnemende bedrijven. In het project wordt de rol van logistiek in service modellen onderzocht, en de link gemaakt naar circulaire economie. Deelnemende bedrijven sturen mee het onderzoek aan, en vergaren kennis nodig voor het opzetten van de logistieke invulling van circulaire service modellen.

Eigen inbreng: Als deelnemende bedrijf in dit VLAIO project wordt een beperkte co-financiering gevraagd. Verwacht daarnaast een 5-tal dagen tijdsbesteding, meer als je beslist actief mee te werken aan een case.

Meer info: vil.be/project/paas-product-as-a-service

Interesse? Stuur een mailtje naar Anse.Smeets@vito.be

Bouwen aan een Circulaire Kempen

Voor wie: Vlaamse KMO’s actief in en rond de bouwsector

Wat: Deelnemende bedrijven worden door VITO, Möbius en Kamp C in 3 co-creatie sessies begeleid bij het verkennen en uitwerken van een circulair business model. Na dit traject heb je een concreet idee hoe ook jij (meer) circulair kan ondernemen, met zicht op de meerwaarde voor je bedrijf, je klant, en de maatschappij. Bovendien heb je de mogelijkheid om te werken aan het bouwen van partnerschappen met andere bedrijven om je business model in praktijk te brengen.

Eigen inbreng: Dankzij de steun van EFRO is deelname voor KMO’s gratis. Reken 4 tot 5 dagen van je tijd.

Meer info: www.kampc.be/agenda/item/168/co-creatie-sessie-bouwen-aan-een-circulaire-kempen

Interesse? Het eerste traject is reeds volzet, maar niet getreurd: een volgende traject staat gepland in het najaar. Stuur een mailtje naar circulairekempen@vito.be en we houden je op de hoogte.

CBOOT: internationaal bootcamp voor circulaire ondernemers

Voor wie: Iedereen die ambitie heeft om circulair te gaan ondernemen, maar er nog niet aan begonnen is. Of je nu student, zelfstandige, werknemer, of ondernemer bent.

Wat: In dit pre-start-up traject begeleiden experts van VITO, Lund University en UniTrento je bij het uitwerken van een stevig business idee voor een circulaire oplossing rond gedeeld gebruik, hergebruik, herstel of remanufacturing van producten. In internationaal gezelschap leer je klantenproblemen ontdekken, circulaire oplossingen uitwerken, en werk je aan een circulaire business pitch waarmee je na het traject probleemloos kunt aankloppen bij start-up programma’s van EIT RawMaterials en daarbuiten.

Eigen inbreng: Deelname aan dit traject is gratis. Dankzij de steun van EIT RawMaterials is er een tegemoetkoming in de kosten voor reis en verblijf tijdens de 3 bootcamps. Hou er wel rekening mee dat je aan 3 bootcamps van telkens 3 dagen zal deelnemen in Mechelen, Lund (Zweden) en Trento (Italië), én dat verwacht wordt dat je tussen de bootcamps in ook aan je eigen business case werkt.

Meer info: www.cboot.vito.be

Interesse? Registreer je dan nu op onze website!

Syntra Vlaanderen Opleiding Circulaire Economie

Voor wie: Vlaamse KMO’s die willen kennis maken met de circulaire economie, en wat circulair ondernemen voor hen kan betekenen.

Wat: In een beknopt opleidingstraject van tweeënhalve dag (verspreid in de tijd), maak je kennis met de principes van circulaire economie en circulair ondernemen, en leer je dit toepassen op je eigen bedrijfscontext. Na dit traject weet je in welke richting je kan kijken om een geschikt circulair bedrijfsmode te gaan uitwerken.

Eigen inbreng: Deze opleiding kost €250, en neemt 2,5 dag tijd in beslag.

Meer infocsrcampus.org/opleidingsessie/syntra-vlaanderen-en-csr-campus-opleiding-circulaire-economie

Interesse? Schrijf je dan nu in op de website van CSR Campus!

 

contact: Philip Marynissen 

Geplaatst door

Gepubliceerd op

03/04/2019