Uitreiking MVO-award 2013

Op dinsdag 5 maart 2013 wordt om 20.30 u de tweede MVO-award uitgereikt in Kortrijk Xpo door Gouverneur Carl Decaluwé. 

De MVO-award 2013 wordt toegekend aan een bedrijf dat in de periode 2011-2013 een duurzaam en innovatief project heeft gerealiseerd rond ‘maatschappelijk engagement’.
Een onderneming die zich maatschappelijk engageert, zet niet-commerciële activiteiten of middelen in om het welzijn van de mens of de samenleving lokaal of globaal te verbeteren.

Het financieel of materieel steunen van een maatschappelijk project, het leveren van expertise aan een project in het zuiden, het inzetten van bedrijfsvrijwilligers en het samenwerken met lokale verenigingen of scholen zijn enkele voorbeelden van projecten die in aanmerking komen.

Er werden vier projecten genomineerd :

1. Ontbijt voor meer dan 800 kansarmen op Wereldvoedseldag

Cargill NV, Izegem

Cargill is een internationale producent en leverancier van voedingsmiddelen, landbouw-, financiële en industriële producten en diensten. Op vrijdag 19 en op zaterdag 20 oktober 2012 serveerden 60 Cargill-vrijwilligers naar aanleiding van Wereldvoedseldag een gratis gezond ontbijt voor ongeveer 800 kansarme families op verschillende locaties in Mechelen, Izegem, Antwerpen, Gent, Herent en Vilvoorde. Cargill werkte voor de realisatie van dit project samen met ongeveer 15 ngo’s (voor de organisatie ter plaatse en de locatie) en ongeveer 12 klanten en leveranciers (voor het aanleveren van producten).

2. Cunina en Torfs in Nepal

Schoenen Torfs, Sint-Niklaas

Schoenen Torfs is een retailer met bijna 70 schoenwinkels in Vlaanderen en een online shop. Cunina realiseert met de steun van Schoenen Torfs drie projecten in Nepal.

• Bouw van een lagere school in het afgelegen dorp Sheka aan de voet van de Himalaya.
• ‘Cunina-petekinderen’: Torfs adopteerde 67 Cunina-petekinderen, één voor elk winkelteam. Het bedrijf zorgt voor het financieel engagement, de medewerkers van de bedrijven dragen de emotionele verantwoordelijkheid.
• Aanstelling Torfs Planet Ambassadors 2013. Ambassadors gaan in 2013 mee op inleefreis naar Nepal en worden woordvoerder van de community.

3. Ondersteuning van organisaties die ski-lessen aanbieden aan mensen met een beperking

The Outsider Coast, Nieuwpoort

The Outsider Coast is actief in het inrichten van sportieve evenementen en aanverwante zaken. Het bedrijf ondersteunt twee organisaties bij de organisatie van skilessen voor andersvaliden. Het bedrijf verleent steun via:

• Het leveren van instructeurs (minimum acht instructeurs in 2013).
o Bijscholing van de instructeurs wordt betaald door The Outsider Coast.
o Het verblijf van de instructeurs wordt voor de helft betaald door The Outsider Coast en voor het overige deel door de instructeur.
o De instructeurs werken onbezoldigd.

• Steun via het inzetten van voertuigen en animatiemateriaal.

4. opMaat-project

deFilharmonie vzw, Antwerpen

deFilharmonie is een professioneel symfonisch orkest. Naast de reguliere concerten werkte deFilharmonie ook het opMaat-project uit. Dit is een geheel van sociale en educatieve projecten waarmee ze kinderen, jongeren en specifieke doelgroepen die minder toegang hebben tot het cultuurleven laten kennismaken met klassieke muziek. Enkele voorbeelden van projecten:

- KIDconcerten en OORcolleges: met orkestmuziek, acteurs en een boeiend verhaal ontdekken kinderen van de lagere school muziek.
- Defilharmonie Mobiel: het orkest speelt op verplaatsing in onder meer ziekenhuizen, gevangenissen en besloten instellingen.
- Jaarlijks gratis openluchtconcert op het Antwerpse Sint- Jansplein
- OpMaatorkest : kinderen uit Antwerpse lagere scholen in sociaal achtergestelde en multiculturele buurten krijgen de kans om een instrument te leren bespelen en hun talenten te ontwikkelen.

 

Tussen 15 februari en 3 maart kon het publiek via de website www.maatschappelijkengagement.be stemmen op één van de projecten.

De winnaar van de MVO-award 2013 krijgt de kans een geldprijs te schenken aan een maatschappelijk project of organisatie van zijn keuze.

 

 

Gepubliceerd op

18/02/2013