Continu Ni hergebruik bij Elektrolytisch vernikkelen, doormiddel van de geïntegreerde Badbehandeling

Een speciaal door a.c.k. ontwikkeld proces om van Ni- spoelbaden volwaardige, zo goed als nieuwe werkbaden te maken.


Spoelwater is immers niets anders dan verdunde werkbaden. De a.c.k. ? technologie splits van de werkbaden het spoelwater af. Hiervoor wordt de chemische energie van de oxidatie gebruikt, die vrijkomt uit het mineraliseren van de ongewenste organische stoffen, om de waardevolle Ni-zouten op te concentreren tot werkbadconcentratie. Het gevormde concentraat dient als basis voor de aanmaak van Watts Ni-bad van de hoogste kwaliteit. De behandeling met actief kool komt hierdoor te vervallen.


Als nevenproduct krijgen we spoelwater met zeer zuivere samenstelling, die direct in de eerste cascadespoeling van de Ni-lijn vloeit.


Om de energiebalans te optimaliseren wordt een warmtepomp gebruikt. Die laatste zorgt ervoor dat de afvalwarmte meermaals wordt benut.


Er komt hierdoor geen afvalwater meer uit de Ni-lijn, daar alles wordt herbruikt, ofwel in het werkbad of als spoelwater in de spoelcyclus.


Door de huidige hoge marktprijzen van Ni en Ni-sulfaat, ligt de return-on-investment, afhankelijk van de grote van de installatie tussen 6 en 12 maanden. Het is dus een investering die zich snel loont en daarbij nog voldoet aan alle milieu- en energienormen.

Gepubliceerd op

27/08/2007